Wie koolstofneutraal wil worden, moet dat vandaag beginnen voorbereiden. Daarom worden Europese bedrijven ook aangespoord om hun verbruik van fossiele brandstoffen te verlagen en te investeren in technologieën die hun uitstoot van broeikasgassen kunnen beperken. Dat noemen we ook wel een koolstofarme economie.
Binnenkort zullen de grote Europese bedrijven ook hun duurzame ontwikkelingsdoelstellingen moeten definiëren. Conform de nieuwe CSRD-richtlijn van de Europese Unie zullen ze verslag moeten uitbrengen over hun geboekte vooruitgang bij het behalen van die doelstellingen.
“Die richtlijn beoogt een gestandaardiseerde rapportering van alle niet-financiële gegevens zoals bestuur, milieu en sociaal engagement”, verduidelijkt Pascale-Marie Barriquand, Head of Sustainability bij Luminus.
Wenst u meer informatie over deze richtlijn rond duurzaamheidsrapportering? Lees dan dit blogartikel en ontdek alles wat u moet weten over dit onderwerp!
De CO2-uitdaging
Koolstofvrij worden vergt heel wat inspanningen. Daarbovenop vormt de veranderde wetgeving een heuse uitdaging voor de bedrijfswereld. Ondernemingen zitten met veel vragen. Wat kunnen bedrijven concreet doen wanneer ze een beter milieurapport willen kunnen voorleggen of aan de Europese normen willen voldoen?
“De eerste stap bestaat uit het opsommen van de risico’s en effecten op korte, middellange en lange termijn. Daarbij maakt het niet uit of u onder de nieuwe CSRD-richtlijn valt of niet. Daarna moet u de doelen bepalen en actieplannen uitwerken”, licht Pascale-Marie Barriquand toe. “Het doel is eigenlijk om de risico’s in kaart te brengen en zich dan te richten op de belangrijkste risico’s. Die probeert u te beheersen of verminderen. Dat vergt veel intern denkwerk, aangezien de effecten kunnen verschillen per sector.”
Pascale-Marie Barriquand stipt wel aan dat deze oefening niet verplicht is. “Dit is gewoon goed management. Vroeg of laat zullen bedrijven hun CO2-voetafdruk en inspanningen moeten kunnen aantonen aan hun investeerders, leveranciers en klanten.”
Een totaalaanpak
“De ecologische voetafdruk verlagen, dat is meer dan klassieke technologieën met een hoge CO2-uitstoot vervangen door andere vormen met een lagere koolstofuitstoot of een lager energieverbruik”, benadrukt Thomas Desnijder, Manager Decarbonization Services BtB bij Luminus. “Er is echt een totaalaanpak nodig. Zo gaan we trouwens ook te werk bij onze industriële klanten met het Road2Green-traject. De sleutel tot succes voor een koolstofarm bedrijf zit hem in het slim combineren van meerdere slimme technologieën om zo de CO2-uitstoot terug te dringen.
U moet dit zien als een puzzel die u legt om zo het gewenste resultaat te bereiken. Een van de eerste puzzelstukjes? Hernieuwbare energie opwekken met windmolens of zonnepanelen. Vervolgens kunt u inzetten op de elektrificatie van de processen, bijvoorbeeld door over te stappen van aardgasboiler naar elektrische boiler. Dan moet u ervoor zorgen dat de opgewekte hernieuwbare energie wordt opgeslagen in batterijen, zodat uw bedrijf die energie later kan gebruiken, bijvoorbeeld wanneer er verwarming nodig is. Bij die denkoefening moet u ook oog hebben voor de energieprestaties van de gebouwen. Denk daarbij aan een renovatie van de verlichting, maar vooral aan geoptimaliseerde verwarmings-, ventilatie- en airco-installaties. Die laatste kunnen werken met de groene energie uit de batterijen”, vervolgt de expert koolstofarme economie.
Een proces afgestemd op de noden
Hoewel zo’n optimalisatieproces zeker nuttig is, mag het geen doel op zich worden. Goed beheer blijft primeren. “Er bestaan veel energie-oplossingen om bedrijven te helpen hun CO2-reductiedoelen te halen. Wanneer we een industriële klant begeleiden om koolstofarm te worden, gaan we een stuk verder en passen we deze oplossingen niet zomaar blindelings toe. Het proces moet toegevoegde waarde bieden aan het bedrijf en echt afgestemd zijn op de bedrijfsnoden.
Een haalbaarheidsstudie is dan onontbeerlijk. Want wat is het nut van een koolstofarme strategie als die leidt tot een onevenwicht in het energieprofiel van het bedrijf of tot onvoorziene kosten? Een goed overzicht behouden is dus van cruciaal belang. Tot slot zou ik nog willen vermelden dat zo’n aanpak ondersteund moet worden door gedegen projectbeheer. U moet erover waken dat uw inspanningen voor een koolstofarm bedrijf ook echt op schema liggen”, besluit Thomas Desnijder.