Enkele jaren geleden stelde de stad Charleroi ambitieuze klimaatdoelstellingen — en die werden meteen omgezet in de praktijk in de vorm van een energieprestatiecontract met Luminus Solutions. De geplande verduurzaming van 16 gemeentelijke gebouwen is vandaag volop bezig. Lees meer over dit traject of bekijk de videoreportage.
Luminus Solutions werd in 2016 opgericht met als specialiteit het leveren van energiediensten en het technische beheer van de gebouwen binnen energieprestatiecontracten (EPC). De ideale partner voor renovatiewerken en energiebesparingsprojecten, vond de stad Charleroi.
Een energieprestatiecontract als ideale start
8 scholen, 6 sportcomplexen, een kinderdagverblijf en een polyvalente zaal werden onderworpen aan uitgebreide energie-audits en -werken. Zo wil Charleroi haar stedelijke verbruik en uitstoot terugdringen en het comfort van de gebruikers van deze openbare ruimten verhogen. “Onze doelstelling is duidelijk: klimaatneutraliteit tegen 2050”, vertelt Xavier Desgain, voormalig schepen voor Gebouwen en Energie van de stad. “Met dit project streven we nu al naar 55% minder CO₂ in 2030.”
Thomas Martin, Project Manager bij Luminus Solutions, legt uit welke rol Luminus Solutions daarin speelt: “De Groep Luminus biedt haar klanten een compleet gamma aan oplossingen om hun energiefactuur te verlagen en hun CO₂-uitstoot te verminderen. Een energieprestatiecontract is het ideale startpunt voor zo’n decarbonisatietraject.” Binnen zo’n energieprestatiecontract verbindt Luminus Solutions zich ertoe om de goede werking van alle installaties te onderhouden en te garanderen tot het einde van het contract. Daar hoort ook een uitgebreide sensibilisering van de gebruikers in, zodat de energetische aanpassingen een breed draagvlak krijgen.

Laag verbruik, hoog comfort
“Voor het contract met Luminus Solutions kozen we voor 16 energieverslindende gebouwen met een grote bezettingsgraad. Zo verminderen we snel hun energieverbruik en de CO₂-uitstoot”, legt Xavier Desgain uit. Het sportcentrum van Roux is daar een mooi voorbeeld van: “De eerste stap is een goede isolatie en een stabiele aansluiting op het warmtenet. We isoleren van buitenaf, vervangen de ramen door energie-efficiënte modellen en vernieuwen systematisch de verwarmingssystemen. We installeren ook ventilatiesystemen en moderniseren de verlichting.” Met deze maatregelen daalt het energieverbruik van het gebouw al met maar liefst 80% en genieten de gebruikers van meer comfort. “Dankzij de ledverlichting zal het in de sportzaal bijvoorbeeld niet langer extreem warm worden in de zomer en in de winter niet meer koud.”
“In de gemeentelijke basisschool van Bosquetville zullen we het dak en de ramen renoveren en alle ventilatiesystemen moderniseren”, vult Thomas Martin aan. “Er werd een innovatief ventilatiesysteem geïnstalleerd in alle klassen en de stookruimtes en de verlichting werden volledig vernieuwd.”
Daarnaast werd er in Charleroi ook extra initiatief genomen om de uitstoot van dit project zelf terug te dringen. De CO2 die tijdens de werken en het onderhoud van de vernieuwde installaties wordt uitgestoten, zal gecompenseerd worden door te investeren in de aanplanting van bomen in de streek. Zo wordt het energieprestatiecontract van Charleroi een volledig CO2-neutraal project.
De voordelen van een energieprestatiecontract
Een energieprestatiecontract heeft verschillende voordelen, vindt Xavier Desgain: “Dankzij het contract met Luminus Solutions kunnen we de energetische renovatie van onze gemeentelijke gebouwen versnellen. Bovendien haalt het gedurende de looptijd van 15 jaar heel wat werk weg bij onze stadsdiensten, die deze gebouwen niet langer moeten onderhouden.”
“Daarnaast hoeft de klant maar één enkel aanspreekpunt te contacteren dat het hele project van a tot z opvolgt. Luminus Solutions staat klaar van ontwerp tot onderhoud”, vult Thomas Martin aan. Volgens Philippe Henry, de voormalige Waalse minister van Klimaat en Energie, is Charleroi een mooie inspiratie, vooral omdat deze projecten makkelijk schaalbaar zijn. “Ik hoop dat er binnenkort nog meer van dit soort initiatieven zullen volgen, want ze zijn niet alleen haalbaar voor grote steden, maar ook voor kleinere gemeenten”, zegt hij. “En wat niet langer aan energie wordt besteed, kan worden aangewend om nieuwe maatregelen te implementeren.”