Luminus, duurzame thuis van 12 bijenkolonies

Het BeeOdiversity-project zet zich in voor het behoud van de ernstig bedreigde Belgische bijen. Luminus was de trotse eerste partner van het programma en heeft intussen 12 bijenkolonies uitgezet op 4 energieproductiesites. Het doel: de biodiversiteit in de omgeving behouden en versterken.

De voorbije 10 jaar is het sterftecijfer van de bijen in België bijna verdubbeld tot 32%. Zonder ingrijpen zouden de bijen binnen 25 jaar helemaal uitgestorven kunnen zijn. Met zware gevolgen: 84% van de in Europa gekweekte gewassen zijn afhankelijk van bestuivende insecten. Het BeeOdiversity-project verenigt wetenschapers, overheid, burgers en bedrijven om bij werk te maken van het behoud van de bijen.

Bijen op 4 productiesites

Luminus heeft 12 bijenkolonies uitgezet op 4 energieproductiesites in Vlaanderen en in Wallonië. In totaal dekken de door Luminus gehuisveste bijen een oppervlakte van 2800 ha. De sites werden geselecteerd op basis van het voedsel dat beschikbaar is in een straal van 3 km rond de site, van maart tot oktober.

Het partnerschap met BeeOdiversity heeft een duidelijk voordeel: er wordt een strikte, wetenschappelijk ondersteunde procedure gevolgd waarbij een sterftecijfer van minder dan 5% wordt gegarandeerd. Zo komen we tot een duurzame verandering ten gunste van het milieu en de bestuivers.

Voorwaarden

Om de bijen te verwelkomen voldoen onze sites aan strenge voorwaarden:

  • De bijenkorven worden enkel in landelijke gebieden geïnstalleerd, in zones waarrond voldoende voedsel beschikbaar is voor de bijen.
  • Onze Luminus-collega’s worden gebriefd rond het vermijden van bijensteken. Ook de te nemen maatregelen in geval van een bijensteek moeten intern kenbaar gemaakt worden.
  • Het protocol dat opgelegd werd door BeeOdiversity moet opgevolgd worden. Zij garanderen een sterftecijfer van minder dan 5%.
  • Op vaste tijdstippen worden de kolonies geïnspecteerd ter controle van de gezondheidsvoorschriften.
  • De korven moeten op meer dan 20 km van drukke, publieke wegen geplaatst worden.