Op 1 januari 2022 ondertekende de stad Sint-Niklaas een energieprestatiecontract (EPC) met Luminus Solutions om de klimaatopwarming een halt toe te roepen. Dit is het grootste initiatief in Vlaanderen op dit terrein. Tegen 2030 wil de stad haar CO2-uitstoot en energieverbruik met 40% terugschroeven.
Sint-Niklaas, de hoofdstad van het Waasland, besloot het heft in eigen handen te nemen. Sinds het begin van het jaar zette de stad met 77.000 inwoners een vernieuwend initiatief op poten om energie te besparen en haar steentje bij te dragen aan het klimaat. Maar terwijl andere overheidsspelers niet verder komen dan mooie woorden, ging Sint-Niklaas over tot daden. “Als we willen dat alle inwoners hun steentje bijdragen, moeten wij als stad zélf het goede voorbeeld geven. Daarom zijn we een samenwerking aangegaan met Factor4 (een adviesbureau voor energie-efficiëntie) om de gebouwen van onze stad minder energie te laten verbruiken. Wij zijn dan ook erg blij dat wij onze stad kunnen klaarstomen voor een klimaatneutrale toekomst. Dit zullen we de komende 10 jaar doen in samenwerking met Luminus Solutions”, aldus Bart de Bruyne, schepen van Sint-Niklaas.
Om concrete stappen te ondernemen tegen de klimaatopwarming ondertekende de stad Sint-Niklaas een energieprestatiecontract (EPC) met Factor4 en Luminus Solutions, om de energie-efficiëntie en het beheer van haar gebouwen naar een hoger niveau te tillen. Een tiental stedelijke gebouwen vallen onder het EPC: lagere scholen, sportzalen, kunst- en muziekacademies, theaters, musea, het OCMW en een politiecommissariaat. De werken hebben betrekking op alles wat kan helpen om meer energie te besparen: renovatie van daken, ramen en deuren, verwarmings- en ventilatiesystemen, een betere verlichting (‘relighting’) of het zelf opwekken van hernieuwbare energie (dankzij zonnepanelen), … Voor de inwoners zal de verlaging van de energiefactuur gepaard gaan met een lagere milieu-impact. “We doen inspanningen om de luchtkwaliteit in de scholen te verbeteren”, zegt Bart de Bruyne. In De Droomballon bijvoorbeeld zal de ventilatie – en dus het comfort – in de klaslokalen worden verbeterd door in elk lokaal aparte units te plaatsen.”
Meer dan 1 miljoen euro besparingen in 10 jaar
Het doel is het energieverbruik en de CO2-uitstoot van de gebouwen tegen 2030 met 40% te verminderen. Het energieprestatiecontract heeft een totale waarde van 8,5 miljoen euro en zou na 10 jaar een besparing moeten opleveren van meer dan 1 miljoen euro en 2600 ton CO2-uitstoot, en nog veel méér op lange termijn. Het EPC van Sint-Niklaas is door zijn omvang het belangrijkste in het Vlaams gewest, maar ook een van de meest vernieuwende. En met reden: het contract houdt niet alleen rekening met de investeringskosten en de toekomstige energiebesparingen, maar ook met de restwaarde aan het einde van het contract. “In het kader van een klassiek EPC-project worden bepaalde structurele investeringen soms niet gedaan, terwijl ze wel zouden opbrengen. Dit is meestal het geval wanneer de return on investment langer is dan de contractperiode, bijvoorbeeld wanneer er isolatie wordt geplaatst of de airconditioningsystemen structureel worden gerenoveerd”, aldus Johan Coolen. “Door rekening te houden met de restwaarde van de installaties aan het einde van het contract, kunnen we dit soort investeringen erin opnemen. De energiebesparingen die dit soort contract kan opleveren, liggen meestal 50% hoger dan die van een klassiek EPC-project.”
Doe zoals de Stad Sint-Niklaas en bespaar heel wat energie dankzij een energieprestatiecontract.
“Voor Luminus Solutions was het een verademing om een reeks maatregelen te kunnen nemen die een stapje verder gaan dan de klassieke ‘quick wins’ en die ook mikken op meer kwalitatieve ingrepen, wat de gebruikers meer energiebesparing en meer comfort oplevert”, zegt Ben Segers, projectverantwoordelijke bij Luminus Solutions. “Wij zijn echt gewonnen voor deze aanpak, omdat hij verder gaat dan een klassiek EPC en we er de klimaatdoelstellingen voor 2030-2050 sneller mee kunnen behalen. Bij Luminus willen we bouwen aan een CO2-neutrale energietoekomst waarbij we het behoud van de planeet, ons welzijn en onze ontwikkeling met elkaar verzoenen dankzij elektriciteit en vernieuwende oplossingen en diensten”, voegt Grégoire Dallemagne, CEOvan Luminus, hieraan toe.“Een EPC zoals in Sint-Niklaas past volledig in onze strategie om onze klanten te helpen hun koolstofvoetafdruk te verkleinen en de elektriciteit die ze nodig hebben zelf op te wekken op een hernieuwbare manier. Wij zijn er trots op dat wij samen met onze dochterondernemingen, zoals Luminus Solutions en ATS, de publieke sector kunnen ondersteunen bij hun energietransitie.”