Meer dan 195 miljoen euro geïnvesteerd in hernieuwbare energie

EDF Luminus haalt vandaag ruim 15% van zijn elektriciteit uit hernieuwbare energie. Dat is mede het resultaat van de verdubbeling in vermogen van het windmolenpark de voorbije twee jaar. En die trend zal zich ook de komende jaren doorzetten, want ook de voorbije maanden schoten er heel wat nieuwe projecten uit de startblokken. 

In 2015 steeg het jaarlijkse investeringsbedrag voor de uitbouw van het windmolenpark van EDF Luminus opnieuw met 10%, na eerder een verdubbeling van de investeringen tussen 2013 en 2014. Vandaag is EDF Luminus marktleider met 114 onshore windmolens, samen goed voor 254 megawatt aan groene energie.

De forste stijging van het aantal turbines (41 procent, wat overeenkomt met een stijging van 52 procent aan capaciteit) is het een gevolg van de ingebruikname van nieuwe windparken waaronder Tessenderlo, Oevel, Berloz 2, Kluizendok 2 en Olen.

Tien nieuwe windsites in opstart

Onshore windenergie blijft het speerpunt van EDF Luminus in de strijd tegen de klimaatopwarming: niet minder dan tien nieuwe sites kregen vorig jaar groen licht voor een windmolenpark: Wetteren, Lierneux, Emines, Nives, Couvin, Geel-Laakdal, Munsterbilzen, Courcelles, Beervelde en Dessel. Daarnaast komen er ook vier nieuwe windturbines bij in Kluizendok 1, het allereerste windpark van EDF Luminus begon in 2005.

Samen investeren in wind

In 2015 zette EDF Luminus ook een uniek initiatief op de rails om samen te investeren in windenergie: de coöperatieve EDF Luminus Wind Together. Via deze coöperatieve kunt u als bedrijf de groene-energierevolutie mee vormgeven, en investeren in de bouw van nieuwe windturbines.

Zonnepanelen voor uw bedrijf

Wist u dat trouwens dat uw bedrijf bij Luminus niet enkel terecht kan voor de levering van groene stroom, maar ook voor o.a. de installatie van zonnepanelen? Zo helpt Luminus u als klant om uw individuele klimaatvoetafdruk te verkleinen. Samen met dochterbedrijven Leenen en Dauvister levert Luminus kwaliteit, een efficiënte installatie én het uitzicht op een investering die u binnen maximum tien jaar terugverdient.

Waterkracht

Daarnaast blijft EDF Luminus ook in waterkracht investeren. Met zeven centrales op de Maas en de Samber beschikken we over een groene energiebron die vlot en flexibel kan worden in- en uitgeschakeld. In vergelijking met 2014 steeg de productie van stroom voor Luminus uit waterkracht met meer dan 8 procent.

Dat cijfer had zelfs nog hoger kunnen liggen, maar de centrale van Andenne bleef een jaar buiten gebruik wegens een grondige opknapbeurt. Sinds januari 2016 is de centrale opnieuw in gebruik, met een aanzienlijk verlengde levensduur.

>> Download hier het volledige duurzaamheidsrapport