Hoe worden de energieprijzen in België berekend?

De energierekening van een onderneming bestaat uit heel wat meer dan de prijs van de elektriciteit of gas dat verbruikt wordt. Bovendien zijn die prijzen nog eens onderhevig aan allerlei kosten en onvoorspelbare externe factoren. Hoe worden de gas- en elektriciteitsprijs precies bepaald? Dat leest u hier.

Wie of wat bepaalt de energieprijzen?

De energieprijzen in België worden berekend op basis van verschillende componenten, zoals de kosten die energiehandel met zich meebrengt:

  • Kosten van de energiebron. Dit omvat de kosten die de energieleverancier maakt voor het produceren of aankopen van de energiebron zelf, zoals gas, steenkool, olie, wind, zon en waterkracht.
  • Kosten van de productie en distributie. Deze kosten verwijzen naar de prijs voor het opwekken van elektriciteit of het distribueren van gas. Denk bijvoorbeeld aan onderhoudskosten, investeringen, kosten voor personeel en transport.
  • Netwerkkosten. Deze kosten worden doorgerekend aan de consument voor het gebruik van het energienetwerk, zoals transportkosten, beheerkosten en aansluitkosten. Recent werden deze kosten hervormd naar het capaciteitstarief en betaalt u voor uw piekverbruik, in plaats van uw daadwerkelijke verbruik.
  • Belastingen en heffingen. De overheid belast de energiehandel om het energiebeleid en de energietransitie te financieren. Een percentage van de prijs die u voor uw energie betaalt, gaat dus naar btw, CO2– en energiebelasting.

De energieprijzen in België worden gedeeltelijk gereguleerd door de overheid: die legt bepaalde tarieven vast voor onder andere de netwerkkosten, belastingen en heffingen. Zo verzekert de overheid dat de prijzen competitief blijven en er geen monopolies ontstaan, ter bescherming van de consument. De tarieven voor de andere elementen in de prijssamenstelling van energie – zoals de kosten van de energiebron, productie en distributie – mogen de energieleveranciers zelf bepalen. Daarom durft de exacte prijs van uw energie al eens te verschillen van leverancier tot leverancier.

Onvoorspelbare elementen die de energieprijzen beïnvloeden

Er zijn nog verschillende andere factoren die de energieprijzen beïnvloeden, zowel aan de vraagzijde als de aanbodzijde. Die zijn niet altijd even makkelijk te voorspellen, want energieleveranciers verhandelen hun energie vaak tot drie jaar op voorhand.

Een voorbeeld van een bepalende factor aan de vraagzijde is de economische context. Als de economische vooruitzichten er niet goed uitzien, zullen mensen algemeen zo veel mogelijk besparen, dus ook op energie. Aan de aanbodzijde speelt de geopolitieke context een grote rol, zoals we nu bijvoorbeeld zien aan de stopgezette gastoevoer uit Rusland. Het weer kan voor beide zijden een rol spelen: stralende zon zorgt er bijvoorbeeld voor dat we onze gebouwen minder verwarmen en dat de vraag dus daalt. Maar goed weer kan ook droogtes creëren die nadelig zijn voor de energiewinning uit waterkracht, waardoor ook het aanbod daalt.

Of er nu grote beweging is in vraag of aanbod, als het effect groot genoeg is, zal het ook overslaan op de andere zijde. Benieuwd naar de factoren die de komende maanden een rol zullen spelen voor de energiemarkt? Lees hier meer over de voorspellingen voor de rest van 2023.

Wat is het beste energiecontract voor uw bedrijf?

De energieprijzen zullen altijd enigszins blijven schommelen en meestal zijn die veranderingen voelbaar over alle leveranciers heen. Daarnaast zijn de noden en verbruiksgewoonten voor iedere onderneming anders: wat werkt voor de ene, brengt weinig voordeel voor de andere. Daarom is het vooral belangrijk om de energiemarkt goed op te volgen.

Met het juiste inzicht in de marktbewegingen én uw eigen verbruik maakt u snel doordachte beslissingen. Ontdek welke tarieven of formules het best bij uw bedrijf passen via onze berekeningstool voor grote ondernemingen.