Hoe evolueren de energieprijzen in 2023?

De voorbije jaren zagen ondernemingen de energieprijzen alsmaar toenemen, als gevolg van een verzameling aan factoren. Vandaag stabiliseren de prijzen, maar we houden de bewegingen van de markt toch best goed in de gaten. Ontdek hier alle elementen die een rol kunnen spelen voor de evolutie van de energieprijzen.

Waarom zakken de energieprijzen?

In 2021 schoten de energieprijzen plots de hoogte in. Na een turbulente periode hebben we ondertussen het ergste gehad. De markt blijkt stilaan te herstellen, al zijn we nog niet helemaal terug naar de energieprijzen van voor de crisis. Momenteel betaalt u voor gas en elektriciteit ongeveer even veel als in de allereerste fase van de crisis, bij de eerste stijging.

Maar waarom zakken de energieprijzen precies? Dat is te danken aan verschillende bewegingen:

  • Vorig jaar werden de gasvoorraden aanzienlijk aangevuld omdat de EU verplichte targets opgelegd had in aanloop naar de winter. Doordat de winter uiteindelijk redelijk mild was, bleef die gasopslag ook na de winter nog steeds goed gevuld. Ondertussen blijft men de gasvoorraden verder opvullen waardoor we nu alweer op 86% zitten, ten opzichte van 42% een jaar geleden.
  • De verdere aanvoer van vloeibaar natuurlijk gas is niet alleen hersteld, maar ook enorm gestegen, onder andere door leveringen uit de VS. Dit is onze voornaamste hulp om de gastekorten vanuit Rusland te compenseren.
  • De milde temperaturen van afgelopen winter en de hoge energieprijzen zorgden ervoor dat de energievraag een stuk lager lag.

Zo kreeg de energiemarkt de kans om reserves in te bouwen en te behouden en begonnen de prijzen te zakken. Lees meer over de woelige tijden van het energielandschap in dit artikel.

Gaan de energieprijzen nog stijgen?

Hoewel de situatie er vandaag rooskleurig uitziet, zijn de energieprijzen nooit 100% voorspelbaar. Wel zijn er enkele factoren waar de markt de komende tijd een wakend oog op houdt, omdat ze de evolutie van de prijzen zouden kunnen beïnvloeden.

1. Kernenergie

Duitsland besloot zijn kerncentrales te sluiten om de verdere productie van radioactief afval terug te dringen. Sinds april vindt u in Duitsland geen kernenergie meer. Het effect daarvan op de Europese energiemarkt valt echter nog af te wachten.

Een ander buurland sukkelt met zijn kerncentrales. In 2021 werden er scheurtjes ontdekt in de Franse nucleaire centrales, waardoor er het afgelopen jaar verschillende centrales stil lagen. Bovendien liepen de herstellingen vertragingen op door de recente stakingen in Frankrijk. Daardoor was er vorig jaar veel minder nucleaire elektriciteitsproductie dan in andere jaren.

2. Economische factoren

Na de pandemie had China het moeilijk om weer op zijn pootjes terecht te komen, maar die periode lijkt nu ten einde. Daardoor stijgt hun vraag naar gas, wat de concurrentie met Europa en de daarbij horende prijzen opdrijft. Langs de andere kant dreigt er een wereldwijde recessie, wat een tegenovergesteld effect van lage energieprijzen zou meebrengen.

3. Onzekere gastoevoer

Het is ondertussen geen nieuws meer: als reactie op de Europese veroordeling van de oorlog in Oekraïne heeft Poetin de gaskraan dichtgedraaid. Daarnaast zijn er verstoringen in de LNG-voorziening van de VS: de heropstart van enkele treinen heeft voor stevige vertragingen gezorgd. Hoe deze situaties verder zullen evolueren is onduidelijk.

4. De weersomstandigheden

Als het koud is, zetten we de verwarming hoger en stijgt de vraag naar gas. Veel hangt dus af van de temperaturen van volgende winter. Momenteel ziet het ernaar uit dat de energiemarkt dan vrij stabiel zal blijven, maar een gerichte voorspelling is nog niet mogelijk. Bovendien kunnen ook droogteperiodes een grote invloed hebben op de energiemarkt. Die kunnen de opwekking van waterkracht hinderen en ervoor zorgen dat er misschien onvoldoende water is om onze kerncentrales te koelen. Om de energiemarkt goed in te schatten, moeten we dus ook het weerbericht op de voet volgen.

Welk energietarief kies ik dan?

Er zijn dus heel wat veranderlijke factoren die bepalen hoe de energiemarkt beweegt. Kiest u dan best voor een variabel tarief dat meebeweegt met die veranderingen? Of een vast tarief dat in turbulente periodes zorgt voor standvastigheid? Daar bestaat niet één juist antwoord op, want de verbruiksgewoonten van elk bedrijf zijn anders.

Om een gerichte beslissing te maken over uw energietarief, is het vooral belangrijk dat u inzicht hebt in de verschillende mogelijkheden. Luminus helpt u daarbij met verschillende gratis berekeningstools voor zelfstandigen en grote bedrijven. Zo ontvangt u in een mum van tijd een offerte op maat van uw bedrijf.