De UWE mikt op zonne-energie en elektrisch rijden!

In Louvain-la-Neuve draaien de nieuwe gebouwen van de Union Wallonne des Entreprises (UWE) nu op zonne-energie en werd overtuigd gekozen voor elektrisch rijden. Het resultaat: een besparing en een milieu-impact met een voorbeeldrol.

De Union Wallonne des Entreprises (UWE) maakte de afgelopen maanden niet gewoon een simpele transitie door, maar eerder een ware revolutie. De organisatie is al meer dan een kwarteeuw in Waver gevestigd. Nadat ze in 2019 haar intrek nam in het bedrijvencentrum Cercle du Lac op de site van het Maison des Entreprises Wallonnes, stippelde ze een strategische koers uit naar een koolstofvrije werking en energieonafhankelijkheid. In het nieuwe gebouw van 1370 m² beschikt de UWE over alle diensten die ze nodig heeft voor haar activiteiten: snelle internettoegang, telefonie, kantoormeubilair, cafetaria, parking, vergaderzalen met de nieuwste technologie, … De grote nieuwigheid is dat dit alles werkt op de hernieuwbare energie die ter plaatse wordt opgewekt!

Op het dak van de organisatie voor de economische ontwikkeling van Wallonië plaatste Dauvister, een dochteronderneming van Luminus, 110 zonnepanelen op een oppervlakte van 300 m². Elk jaar zullen deze 370 Wp-panelen 40 MWh groene stroom genereren. Het gebouw zelf zal bijna de helft (48%) daarvan verbruiken, terwijl de rest in het elektriciteitsnet wordt gepompt. Bovendien zou dit een besparing van 9,3 ton CO2-uitstoot per jaar moeten opleveren. En dat is nog niet alles: om deze schone energie optimaal in te zetten, werden er ook vier oplaadpalen voor elektrische wagens geplaatst op de gemeenschappelijke parking van de UWE en de Cercle du Lac. Ook daar plaatste een dochteronderneming van Luminus, Newelec, deze aangepaste uitrusting. Voor de UWE betekenen deze oplaadpalen van 11 kW een extra besparing van 3000 euro per jaar op de energiefactuur.

Het goede voorbeeld geven voor plaatselijke bedrijven

“Dankzij dit project kunnen wij op onze eigen schaal ons steentje bijdragen aan de klimaatuitdagingen van duurzame mobiliteit. Dit doen we door ons te baseren op de expertise en knowhow van onze Waalse bedrijven, en door er een goede praktijk van te maken die we met anderen kunnen delen”,zegt Olivier de Wasseige, gedelegeerd bestuurder en CEO van UWE. Met dit project voor zonne-energie en e-mobility beperkt de overheidsorganisatie zich immers niet tot het informeren en sensibiliseren van de Waalse bedrijven over het terugschroeven van de uitstoot van broeikasgassen. Door zélf groene energie te gaan produceren en de koolstofuitstoot te verminderen, geniet UWE meer legitimiteit om andere lokale bedrijven te overtuigen actie te ondernemen.

“Naast de voordelen voor het milieu zal deze installatie ook als voorbeeld dienen. Wij hopen dat ze andere Waalse bedrijven zal inspireren om zich te engageren voor een duurzamere toekomst”, aldus Grégoire Dallemagne, CEO van Luminus, dat energieoplossingen op maat ontwikkelt om bedrijven te helpen hun milieu-impact te verminderen en tegelijk hun productiviteit en concurrentiekracht een duwtje in de rug te geven. “Wij zijn er trots op dat wij de UWE steunen in haar milieu-inspanningen. Bij Luminus houdt de bescherming van onze planeet ons elke dag bezig. Alleen samen zullen we erin slagen een CO2-neutrale toekomst uit te bouwen.”

Kom meer te weten over zonne-energie en elektrisch rijden