Hoeveel kost een elektrische vloot mijn bedrijf echt?

Sinds zijn komst heeft de elektrische auto al heel wat inkt doen vloeien. Hij heeft dan ook tal van voordelen, met als belangrijkste dat er geen CO2-uitstoot of andere vervuilende stoffen worden geproduceerd. Geen enkele onderneming mag dan ook de kans laten liggen om deze voertuigen aan haar wagenpark toe te voegen. Maar wat zijn de voordelen en hoeveel kost het?

Duurdere aankoop, lagere totaalkosten?

Een elektrische wagen is in aankoop duurder dan een auto met benzine- of dieselmotor. Voor een voertuig van een ‘klassiek’ merk betaalt u gemiddeld tussen de € 20.000 en € 45.000. Dit bedrag kan oplopen tot € 70.000 voor de exclusievere modellen zoals die van Tesla of Jaguar.

Daartegenover staat dat de gemiddelde elektriciteitskost voor een elektrisch voertuig tussen de 3 en 5 euro per 100 kilometer bedraagt, in vergelijking met zo’n 7, 5 tot 11 euro aan brandstof voor diesel- of benzinevoertuigen.

Wanneer u 15.000 km per jaar rijdt, betaalt u afhankelijk van het voertuigmodel de volgende bedragen voor brandstof:

  • Ongeveer € 600/jaar voor een elektrische wagen
  • Ongeveer €1.267,5 voor een benzinevoertuig (verbruik van 6,5l/100 km tegen € 1,30 per liter benzine)
  • Ongeveer €1.161 voor een dieselvoertuig (verbruik van 6l/100 km tegen € 1,29 per liter diesel)

Lage onderhoudskosten

Bovendien is de samenstelling van een elektrische motor vrij eenvoudig en bevat hij maar weinig onderdelen die onderhevig zijn aan slijtage. Dit betekent dat de onderhoudskosten van uw wagen veel lager zijn.

Rendement op lange termijn

Een elektrische wagen gaat veel langer mee dan een auto met benzine- of dieselmotor. Bij aankoop moet u dus meer neertellen maar in ruil kunt u langer genieten van uw wagen.

Groeiende markt

De elektrische mobiliteitsmarkt is de afgelopen jaren sterk gegroeid. Tegen 2022 zouden naar schatting 200 nieuwe modellen van elektrische wagens op de markt komen. En een groter aanbod betekent natuurlijk dalende prijzen.

Interessante fiscale aftrek

Wanneer u als onderneming een volledig elektrische wagen aankoopt, bedraagt de aftrekbaarheid 100%.  Datzelfde percentage geldt ook voor de kosten voor de aankoop en plaatsing van laadpalen.

Omdat er geen CO2-uitstoot meer is, wordt ook het voordeel van alle aard lager, evenals de verkeersbelasting en de belasting op de inverkeerstelling. In Vlaanderen wordt u zelfs volledig vrijgesteld van deze belastingen.

Weet ook dat het elektriciteitsverbruik voor het opladen van de wagen wordt beschouwd als brandstofkost en dus voor 100% aftrekbaar is.

Let op! Vanaf 2023 krijgt u nog maar 50% fiscale aftrek voor brandstofwagens, vanaf 2026 alleen nog fiscale voordelen voor elektrische wagens. Die voor brandstofwagens zijn dan volledig afgebouwd.

“Veranderingen in het financieel en fiscaal kader betekenden jaarlijks wel een paar honderdduizend euro verschil  voor een bedrijf van onze schaal.”

An Van Waes
Luminus Fleet manager

Positief en duurzaam imago

De wereld evolueert. Hierdoor dienen zich steeds nieuwe uitdagingen aan, waaronder duurzame ontwikkeling. Heel wat consumenten vinden het almaar belangrijker dat de ondernemingen waarvoor zij kiezen hier oog voor hebben. Een ecologisch wagenpark aanleggen is een uitstekende manier om een groen imago op te bouwen en te tonen dat het bedrijf aandacht heeft voor het milieu.

Krachtige wagens

De autonomie van elektrische wagens wordt steeds groter. Bepaalde modellen kunnen al 300 tot 600 km rijden voor ze opnieuw moeten worden opgeladen. Er verschijnen ook steeds meer laadinfrastructuren in het straatbeeld.

Comfort van een ultrageconnecteerde auto

Een elektrische wagen gaat vaak hand in hand met connectiviteit. Een geconnecteerde wagen biedt meer comfort. Zo kan de wagen zelf parkeren zonder tussenkomst van de bestuurder of worden uw ruiten in de winter automatisch ontdooid.

Aangepast leasesysteem

Er bestaan leasingformules voor elektrische wagens én laadpalen, wanneer die bij de werknemer worden geplaatst. De kosten voor het laden thuis worden gefactureerd en vervolgens terugbetaald aan de werknemer in functie van diens gebruik.

Lees ook ons artikel: Een aangekocht (elektrisch) wagenpark of toch maar leasen?

Gebruik van intelligente laadpalen

U kunt de laadpalen op uw bedrijfssite ook publiek toegankelijk maken waardoor ook externe personen hier hun wagen kunnen laden. Hierbij kunt u zelf de herlaadprijs bepalen. Als u publiek toegankelijke laadpalen installeert aan bijvoorbeeld winkelcentra, supermarkten, winkels en kantoren, zijn die bovendien 200% aftrekbaar.

Wil u graag meer informatie over de oplossingen voor elektrificatie van uw wagenpark of over de mogelijkheid tot het plaatsen van een laadinfrastructuur?