Voor het eerst in de geschiedenis is de productie van groene stroom sterker gestegen dan die van stroom uit fossiele brandstoffen. Dat heeft het Internationaal Energie Agentschap (IEA) berekend. Meteen stelt het IEA zijn groeiprognoses voor de komende vijf jaar bij naar boven. Eind 2021 zou wereldwijd meer dan 7600 TWh aan groene stroom geproduceerd worden.
Het IEA berekende dat in 2015 de productie van groene stroom wereldwijd met 153 gigawatt steeg. Dat komt overeen met 55% van alle nieuwe energiecapaciteit die dat jaar werd geïnstalleerd. Voor het eerst wordt er meer stroom gegenereerd uit hernieuwbare bronnen dan uit steenkool. Vooral windenergie (+66 GW) en zonne-energie (+49GW) zijn verantwoordelijk voor de onverwacht sterke stijging. Wereldwijd blijven waterkrachtcentrales echter nog wel de belangrijkste bron van hernieuwbare stroom.
Dalende kosten
Volgens het IEA zal de groene stroomproductie de komende vijf jaar veel sneller stijgen dan aanvankelijk gedacht. Dat is niet alleen te danken aan de politieke steunmaatregelen in grote, opkomende markten zoals China en India, maar ook aan de fors dalende productiekosten. Zo voorspelt het IEA dat de kost van zonnepanelen de komende vijf jaar met een kwart zal dalen en de kosten voor onshore windenergie met 15 procent.
Volgens het IEA zou op die manier tegen eind 2021 maar liefst meer dan 7600 TWh aan groene stroom geproduceerd worden. Dat is het equivalent van de totale stroomproductie in Europa en de VS op dit moment. In 2015 werden al elke dag maar liefst 500.000 nieuwe zonnepanelen geïnstalleerd, zo berekende het energieagentschap. En alleen al in China – dat goed is voor de helft van de wereldwijde groei in windenergie – werden elk uur twee nieuwe windturbines in gebruik genomen.
Groei in Europa valt terug
Opvallend is dat de groei in hernieuwbare energie zich vooral situeert in China, de VS, India en Mexico. In Europa, dat jarenlang voorloper was op het vlak van groene stroom, valt de groei een beetje terug. Dat heeft vooral te maken met een minder snelle stijging van de vraag naar energie. Maar ook het onzekere politieke klimaat speelt volgens het IEA een belangrijke rol. In verschillende Europese landen worden de steunmaatregelen voor hernieuwbare energie immers steeds vaker in vraag gesteld. En dat terwijl de beleidsmakers in andere continenten net nu beslissen om fors te investeren in groene stroom met overheidsmiddelen.
Het volledige rapport van het IEA vindt u hier terug.