Gedaan met nachtelijke energieverspillers

3 eenvoudige manieren om uw nachtelijk energieverbruik te verlagen

Blijft uw bedrijf klaarwakker terwijl u slaapt? Dan heeft u last van nachtelijke energieverspillers: een gevaarlijk fenomeen dat uw energiefactuur stevig aandikt en niets opbrengt.

Verlaag uw energieverbruik met deze tips & tricks – zonder grote investeringen en zonder de bestaande installatie te veranderen:

 1. Schakel alle computers uit
 2. Doof alle lichten of installeer een tijdschakelaar
 3. Zorg voor een mentaliteitswijziging

Slaapstand ≠ afzetten. Schakel alle pc’s uit

Ongeveer de helft van alle werknemers sluit de computer niet af na de werkuren. Althans, dat was de bevinding van een studie uit 2009 over wereldwijd PC-gebruik.

Smoesjes die vaak gebruikt worden:

 • “Afsluiten duurt veel te lang.”
 • “Ik was het vergeten.”
 • “Er werden updates geïnstalleerd.”

Ja, dat laatste kan al eens voorkomen, maar let erop dat uw werknemers hun computer uitschakelen wanneer dat kan om uw verbruik drastisch te verminderen.

 • Een laptop die aanblijft, gebruikt elke nacht 700 tot 1.400 Watt.
 • Bij desktops mag u dit gerust optrekken tot 2.800 Watt.
 • Zelfs in slaapstand verbruikt uw computer nog steeds 33% van het normale gebruik.

Maar hoe pakt u dit eenvoudig aan?

Uit een recente studie van de Universiteit van Singapore blijkt dat werknemers hun pc’s vaker uitschakelen als ze via een automatische e-mail verwittigd worden. Eenvoudig én doeltreffend!

Het licht gaat uit vannacht

Wist u dat België ’s nachts één van de meest zichtbare landen is in heel Europa? Dat komt omdat Belgen de slechte gewoonte hebben om het licht te laten branden. Niet alleen op straat, maar ook in vele bedrijfsgebouwen gaat het licht nooit uit. Vaak uit angst voor inbrekers of gewoon uit gemakzucht.

De oplossing is nochtans simpel: installeer een tijdschakelaar waardoor verschillende ruimtes (tijdelijk) verlicht worden.

“Laat het licht op verschillende momenten uitgaan met een tijdschakelaar,” getuigt ex-inbreker en veiligheidsdeskundige Evert Jansen. “Een inbreker die twee keer langs loopt, ziet dan het licht op verschillende plekken branden.”

Een duurzaam beleid begint bij u

Niet al uw medewerkers zijn vertrouwd met een energiezuinige mentaliteit. Bovendien betalen zij de energiefactuur niet.

Licht daarom nieuwe werknemers meteen in over uw energiebeleid. Zo zorgt u ervoor dat collega’s onze tips als vanzelfsprekend gaan beschouwen. Geef hen bijvoorbeeld mee dat ze:

 • De printers uitpluggen na gebruik.
 • Het licht doven bij het verlaten van een kamer.
 • De verwarming uitzetten wanneer ze vertrekken.

Energie besparen – een verademing doorheen uw firma

Met deze drie tips bespaart u niet enkel op energie, het zorgt er ook voor dat uw budget efficiënter ingezet kan worden. Want elke lamp die ’s nachts blijft branden kost u – en uw firma – onnodig veel geld.

Vragen over uw energieverbruik? Luminus helpt uw onderneming graag besparen met op maat gemaakte oplossingen. Neem hier contact met ons op.