Energiezuinige kantoren kiezen voor uw bedrijf

De kosten aan het gebouw slorpen voor een bedrijf en zeker voor een jonge onderneming een groot deel van het budget op. Daarom is kiezen voor kantoren met een laag energieverbruik essentieel om geld te besparen, zodat u meer kunt investeren in de ontwikkeling van uw activiteiten.

1. De bouwschil en de structuur van het gebouw

De globale bouwschil van het gebouw is het eerste element dat u moet evalueren als u kantoren wilt kopen of huren. Die is immers doorslaggevend voor het energieverbruik want ze bepaalt hoeveel verwarming en afkoeling het gebouw vraagt. De verwarmingsinstallaties en ventilatiesystemen mogen namelijk nog zo krachtig zijn, de efficiëntie van die installaties zal afnemen als de bouwschil van het gebouw van slechte kwaliteit is.

2. De verwarmingsinstallatie

De keuze van de energiebron is zeker een parameter om rekening mee te houden. Zo is verwarmen met stookolie doorgaans duurder dan een installatie op gas. Een verwarming op elektriciteit is ongeveer dubbel zo duur als het equivalent op gas of stookolie. Idealiter doet u natuurlijk een beroep op hernieuwbare energie, waarmee u veel kunt besparen op lange termijn en wat beter is voor het milieu.

Als u uw oog hebt laten vallen op een gebouw dat nog geen installatie voor groene energie heeft, dan bestudeert u best eerst de mogelijkheden voor de toekomstige plaatsing van oplossingen op wind- of zonne-energie voordat u een beslissing neemt. Het is ook belangrijk om te controleren of de infrastructuur geen te grote warmteverliezen met zich meebrengt zodat uw energieverbruik correct wordt geoptimaliseerd.

3. De verlichting

De verlichting is een element met een grote invloed op de energiefactuur van een bedrijf. Een slecht beheerde installatie kan zorgen voor meerkosten die uw budget flink uit evenwicht kunnen brengen, terwijl u dat geld evengoed zou kunnen besteden aan de ontwikkeling van uw activiteiten. Enkele eenvoudige ingrepen kunnen volstaan om de efficiëntie van de verlichting in uw bedrijf te optimaliseren als u merkt dat die voor verbetering vatbaar is. Onze relighting-oplossingen liggen bijvoorbeeld in de lijn van die logica.

Ontdek hoe u met domotica en energie-efficiëntie uw kosten kunt optimaliseren

4. Het ventilatiesysteem en de airconditioning

De nood aan ventilatie in uw bedrijf kan groot zijn, vooral wanneer er sprake is van industriële activiteiten. Door te kiezen voor een geautomatiseerd HVAC-systeem (Heating, Ventilation and Air Conditioning) kunt u zelfs in een klein gebouw concrete besparingen tot wel 30% realiseren.

Ontdek wat de automatisering van HVAC inhoudt en wat de voordelen zijn

Wilt u meer advies over de keuze van een gebouw met een laag energieverbruik? Neem contact op met een van onze deskundigen:

– Grote ondernemingen: per telefoon op 078 155 232 of via e-mail op het adres business.services@luminus.be

– Kmo’s en zelfstandigen: per telefoon op 078 155 230 of via e-mail op het adres kmo@luminus.be.