9 tips om energie te besparen op kantoor

Dat besparen niet veel moeite hoeft te kosten klinkt goed, toch? Dankzij een lichte verandering van gewoontes kan je heel wat bezuinigen. Met deze 9 praktische tips zal je de komende maanden een groot verschil op je energiefactuur opmerken. 

1. Laat ’s nachts de temperatuur in alle ruimtes zakken tot 15 à 16°C. Je zal hierdoor enorm veel energie besparen. Overdag kan je de verwarming ook 1°C lager zetten. Hou er rekening mee dat het verschil tussen dag- en nachttemperatuur niet te groot is, anders heb je veel meer energie nodig om de ruimte opnieuw op te warmen.

2. Verlucht dagelijks je kantoor door een kwartier de ramen open te zetten. Dit is energievriendelijker dan wanneer je het raam de hele dag op kantelstand laat staan.

3. Zorg voor voldoende lichtweerkaatsing. Lichte muren en plafonds weerkaatsen tot 90% licht. Op die manier hoef je niet zo snel de verlichting aan te steken.

4. In het weekend wordt er geen gebruik gemaakt van de drankautomaten op de werkvloer, waardoor dranken onnodig gekoeld worden. Heb je er al aan gedacht om de automaten in het weekend uit te schakelen met een timer?

5. Bespaar energie door gebruik te maken van een stekkerblok. Op een snel bereikbare plaats kan je stekkerblokken met een aan/uit-schakelaar plaatsen. Op deze manier worden niet-gebruikte apparaten uitgeschakeld en betaal je geen nutteloze energie.

6. Leg niets op de radiatoren. Wanneer er voorwerpen op of voor de radiatoren worden geplaatst, wordt de warmteafgifte belemmerd. Zorg dus voor een goede warmtecirculatie.

7. Daglicht is gratis energie waarvan je ten volle dient te genieten. Plaats je bureaus dichtbij het raam en geniet van de lichtinval.

8. Is je bedrijf gesloten? Zet dan zoveel mogelijk apparatuur uit. Denk aan de verlichting, cv-ketel, boiler, ventilatiesysteem, etc. Hoe langer de sluiting, zoals tijdens een vakantie, hoe meer installaties je kan uitzetten.

9. Vervang op kantoor alle gloeilampen door spaarlampen of de nog energiezuinigere led-lampen. Halogeenlampen verbruiken immers aanzienlijk meer.