50% minder energiekosten voor de stad Charleroi dankzij ondersteuning van Luminus Solutions

Met de hulp van Renowatt en Luminus Solutions zal het stadsbestuur van Charleroi het energieverbruik van 16 gemeentelijke gebouwen onder handen nemen. Het doel? De energie-uitgaven van de stad met ruim de helft verminderen.

Het plan van aanpak

8 scholen, 6 sportcomplexen, een kinderdagverblijf en een polyvalente zaal. De komende 15 jaar worden al deze gebouwen onderworpen aan uitgebreide energie-audits en -werken. Zo wil Charleroi haar stedelijke verbruik en uitstoot terugdringen en het comfort van de gebruikers van deze openbare ruimten verhogen.

Goed voor mens en milieu

Voor de uitvoering van de energiebesparingswerken deed de stad een beroep op Luminus Solutions. En deze partner deed er meteen nog een groen schepje bovenop. De CO2 die tijdens de werken en het onderhoud van de vernieuwde installaties wordt uitgestoten, compenseert Luminus Solutions namelijk door te investeren in de aanplanting van bomen in de streek. Zo moet het een volledig CO2-neutraal project worden.

Daarnaast staan er nog verschillende sensibiliseringsprogramma’s gepland die de gebruikers van de 16 gebouwen bewust moeten maken van hun verbruik. Zo blijft de geplande uitstootvermindering van 51,2 % behouden. 

Anderen inspireren

Isolatie, ventilatie, zonnepanelen, relighting, … De lijst met energiebesparende maatregelen beslaat maar liefst 50 miljoen euro. Charleroi neemt dit project dan ook erg serieus en wil een voorbeeld zijn voor andere steden. Hoewel Charleroi het groots aanpakt, is dit soort projecten perfect schaalbaar. “Wat een grote stad met de hulp van RENOWATT kan doen, kunnen kleinere gemeenten ook bereiken en ik hoop dat er binnenkort nog meer van dit soort initiatieven zullen volgen”, zegt Philippe Henry, Waals minister van Klimaat en Energie, “Want wat niet aan energie wordt besteed, kan worden aangewend om nieuwe maatregelen te implementeren.”

Wie is wie?

Voor dit project werden allerlei samenwerkingen opgezet, maar twee namen keren steeds terug:

  • Renowatt

Renowatt is een aankoopcentrale die audits uitvoert om renovatieprojecten in openbare gebouwen op te zetten. Voor het stadsbestuur van Charleroi selecteerde Renowatt de 16 gebouwen die een make-over zullen krijgen en welke besparingsmogelijkheden daarbij aangepakt zullen worden. Zo ondersteunt Renowatt allerlei lokale autoriteiten bij renovatieprojecten.

  • Luminus Solutions

Luminus Solutions werd in 2016 opgericht als filiaal dat binnen een energieprestatiecontract (EPC) de levering van energiediensten en het technische beheer van de gebouwen verzorgt. Vandaag neemt Luminus Solutions de uitvoering van de renovatiewerken in Charleroi voor zijn rekening. Een mooi energiebesparingsproject dat écht een verschil zal maken.