De 1.600 tot 1.700 zonuren per jaar in België zijn ruim voldoende om een zonnepaneleninstallatie rendabel te maken. Toch laten nog veel bedrijven deze natuurlijke bron aan zich voorbijgaan en laten ze hun daken en terreinen onbenut. Door daar zonnepanelen te plaatsen, zou hun energiefactuur nochtans een flinke duik kunnen nemen en in sommige gevallen zelfs voor extra inkomsten kunnen zorgen. Maar hoe gaat u met succes over van theorie naar praktijk?
Zelf zonne-energie produceren: waarom en voor wie?
Nog meer dan particulieren hebben Belgische bedrijven er alle belang bij om hun ongebruikte oppervlakken om te vormen tot bronnen van zonne-energie. In België verbruiken niet-residentiële gebouwen 20% meer energie dan het Europese gemiddelde. De wet schrijft echter al voor dat Brusselse bedrijven van minder dan 500 m² over een energieprestatiecertificaat (EPC) moeten beschikken. Deze regelgeving zal binnenkort niet alleen worden uitgebreid tot grotere gebouwen, maar ook tot Vlaanderen en mogelijk tot het hele land. Om aan toekomstige regelgeving te voldoen, energie te besparen en de energietransitie te ondersteunen, biedt de installatie van zonnepanelen dus alleen maar voordelen.
Voordat u eraan begint, is het wel belangrijk om te controleren of een dergelijk project geschikt is voor uw bedrijf. De eerste voorwaarde: eigenaar zijn van het pand of terrein. Dit is geen verplichting, maar het zal de administratieve en financiële regelingen die getroffen moeten worden aanzienlijk vereenvoudigen. Een tweede belangrijke criterium is dat het gaat om een ongebruikte oppervlakte van meer dan 350 m². Zorg er ten slotte voor dat uw dak of terrein voldoende daglicht krijgt, zodat u een potentieel ter beschikking hebt dat hoger ligt dan 10 kWp (kilowattpiek).
Kilowattpiek? Deze technische term wijst op het maximale elektrische vermogen dat panelen kunnen leveren bij een standaard temperatuur en standaard zonlicht. Onder deze drempel zal de installatie niet rendabel genoeg zijn en zal u geen groenestroomcertificaat krijgen. Als onderdeel van een haalbaarheidsstudie kan Luminus u helpen om het potentieel van uw ongebruikte oppervlakken te bepalen.
Welke rentabiliteit voor daken?
Voor een vlak of hellend dak spelen verschillende factoren een rol om het succes van uw zonneproject te bepalen. Om te beginnen zal u ervoor moeten zorgen dat het dak sterk genoeg is om het gewicht van de panelen en het bevestigingsmateriaal te dragen. Het minimale stabiliteitsniveau (15 kg/m²) zal tijdens het voorbereidende technische onderzoek worden gecheckt.
Voor hellende daken hangt de rentabiliteit van de installatie ook af van de oriëntatie en de dakhelling. Ideale posities zijn naar het zuiden, zuidoosten en zuidwesten gericht. De ideale dakhelling ligt in België tussen 30 en 35°, maar kan schommelen tussen 0 en 60° zonder significant verlies. Voor een plat dak zal de gemiddelde winstgevendheid iets lager zijn dan bij een goed georiënteerd hellend dak. Om 230 MWh per jaar (250 kWp) te kunnen produceren, heeft een hellend dak gemiddeld 1.600 m² nodig, vergeleken met 2.600 m² voor een plat dak. Tegelijk kan bij een plat dak wel de hele beschikbare oppervlakte gebruikt worden. Dat is niet altijd het geval bij een dak met meerdere zijden.
Hoe maakt u een onbebouwd terrein winstgevend?
U wilt gebruik maken van een ongebruikt terrein en het uitrusten met zonnepanelen? Als het terrein groot genoeg is (een of meer hectaren), dan kan het interessant zijn om zonnepanelen op de grond te installeren. Controleer echter of het terrein dicht bij een elektrisch verbindingspunt ligt en of dit verenigbaar is met de stedenbouwkundige voorschriften. Om 230 MWh per jaar te produceren, zal u gemiddeld zo’n 2.000 m² grondpanelen nodig hebben. Dat is rendabeler dan een plat dak, maar minder rendabel dan een schuin dak.
Op een kleinere oppervlakte kan u ook investeren in een carport met zonnepanelen. Een dergelijke structuur dient om voertuigen te beschermen tegen de zon en slecht weer, terwijl de panelen op het dak energie produceren. Om winstgevend te zijn, moet de carport minstens 50 parkeerplaatsen tellen.
Luminus financiert uw zonnepanelen
In tegenstelling tot particulieren genieten bedrijven in de drie Belgische gewesten nog steeds van fiscale en financiële voordelen. Momenteel bedraagt de belastingaftrek voor een zonneproject 13,5% van de investering. De operatie is des te interessanter omdat ze winstgevend kan zijn na 6 jaar exploitatie. Daarnaast hebben zonnepanelen een garantie van 25 jaar en kunnen ze tot wel 45 jaar operationeel zijn!
Om u te helpen bij het opstarten van uw eigen zonnepanelenproject, biedt Luminus u stap voor stap ondersteuning. Gedurende 10 tot 15 jaar beheert Luminus uw energiesysteem en financieren we zelfs de installatie van de zonnepanelen, in ruil voor een maandelijkse of jaarlijkse huur. Dit maakt deel uit van onze concrete financieringsoplossingen voor zonneprojecten, net als solar sharing, waarbij gewerkt wordt met de bijdrage van werknemers en/of burgers die willen investeren. Aan het einde van het contract met Luminus wordt u eigenaar van de installatie en profiteert u van de prestaties ervan!
Würth Belux: 978 zonnepanelen geïnstalleerd en 64 ton minder CO2!
In 2019 gaf Würth Belux aan Insaver, een dochteronderneming van Luminus, opdracht om 978 fotovoltaïsche panelen te installeren op haar site in Turnhout. De 1.615 m² overdekte oppervlakte levert een totaal vermogen van 299 kWp, wat voldoende is om 268.000 kWh groene elektriciteit per jaar te produceren.
“Würth Belux zal ruim 90% van de geproduceerde groene stroom zelf verbruiken”, zegt Jan Pollaris, CEO van Insaver. “Dankzij deze installatie wordt bovendien elk jaar 64 ton CO2 minder uitgestoten. We zijn trots dat Insaver Würth Belux mocht helpen om hun ecologische voetafdruk te verkleinen.”
Voor Würth Belux is dat trouwens een van de topprioriteiten voor de komende maanden en jaren. De beslissing om zonnepanelen te plaatsen op hun hoofdkantoor was dan ook een logische beslissing. Als belangrijke werkgever in de Kempen geeft het bedrijf zo het goede voorbeeld op vlak van duurzame ontwikkeling.
“De strijd tegen de klimaatverandering is een topprioriteit voor Luminus”, zegt Grégoire Dallemagne, CEO van Luminus. “Deze installatie kadert volledig in onze strategie om onze klanten energie-efficiënte oplossingen aan te bieden om hen te helpen minder te verbruiken en hun CO2-uitstoot te verkleinen. We zijn verheugd dat we Würth Belux mochten bijstaan met deze zowel economische als ecologische (of eco-logische) investering!”
Sportcentrum Mounier: 1.600 m2 zonnepanelen = 83% energiebesparing!
In Sint-Lambrechts-Woluwe, ten westen van Brussel, rustten de teams van Dauvister een omnisportcentrum uit met 614 zonnepanelen. Sportcentrum Mounier telt meer dan 20 zalen en omnisportterreinen (fitness, tennis, padel, klimmen, voetbal, dans enz.). En vandaag ook 1.600 m² dak met zonne-energie.
De zonnepanelen werden geïnstalleerd tijdens de lockdown, met alle respect voor de bijhorende maatregelen. Ze zouden per jaar 17 MWh groene stroom moeten opwekken. Voor een infrastructuur van 12.000 m2 als deze zal de geproduceerde energie het elektriciteitsverbruik met 83% verminderen: een aanzienlijke besparing. Ook het milieu vaart er wel bij: de milieuvriendelijke aanpak van het sportcentrum wordt versterkt dankzij een besparing van 40 ton CO2 per jaar.
“Het centrum Mounier en zijn raad van bestuur zijn altijd pioniers geweest op het gebied van duurzame ontwikkeling”, aldus voorzitter Jean-Jacques Deheneffe. “In 2017 waren we de eersten die investeerden in tennisoverkappingen met dubbele zeilen en we stapten al in 2012 in alle sportzalen over op ledverlichting. In 2016 waren we dan ook het eerste sportcentrum met een ecodynamisch label.”
“Dauvister realiseerde de wens van de klant om zijn ecologische voetafdruk en energierekening te verminderen”, vult Stéphane Dauvister, CEO van het gelijknamige bedrijf, aan. “Dankzij onze ervaring kan Dauvister instaan voor de installatie van zonnepanelen met de allernieuwste technologie en voor het onderhoud voor maximale prestaties. Dit type installatie is dus een milieuvriendelijke, veilige en rendabele investering.”