Een eigen windmolen op uw bedrijfsterrein: vijf mythes ontkracht

Tesla, Google, Apple, … de grote merken van vandaag hebben het al langer begrepen: investeren in eigen, hernieuwbare energieproductie loont. Het levert u als bedrijf niet alleen een aanzienlijke besparing op, het geeft ook uw imago een extra boost. Heeft u bijvoorbeeld de bouw van een eigen windmolen op uw bedrijventerrein al eens overwogen? Wij ontkrachten alvast graag enkele hardnekkige mythes die vele ondernemingen nog tegenhouden.

Te weinig plaats

Voor de bouw van windmolens heb je toch grote, braakliggende terreinen nodig? Niets is minder waar. Een vrije oppervlakte van 20 bij 20 meter op uw bedrijfsterrein volstaat al om een windturbine te installeren op uw bedrijfsterrein. U moet wel minstens 350 meter (in het Vlaams Gewest) of 400 meter (Waals Gewest) van de dichtstbij gelegen woningen blijven en op 150 meter van hoogspanningsleidingen, hogedruk-gas- en hogedruk-waterleidingen.

Een grote investering en veel onderhoudskosten

De installatie van een windmolen vergt een grote investering. En investeren in de toekomst is dan wel belangrijk voor uw bedrijf, maar is de bouw van een eigen turbine daarbij wel prioritair? Dat is uiteraard een zeer valabele bedenking. Daarom nemen we bij Luminus alle investerings- en plaatsingskosten op ons. We voorzien bovendien twintig jaar lang in alle onderhoud, zodat u ook daar geen extra kosten aan hebt.

Een berg papierwerk

Vooraleer u een windturbine mag bouwen, hebt u een bouw- en exploitatievergunning nodig. De installatie en de aansluiting op het stroomnet moeten gekeurd worden voor de ingebruikname. En eerst moet er natuurlijk nog een grondige haalbaarheidsstudie gemaakt worden. Daar komt uiteraard aardig wat papierwerk bij kijken, maar ook hier geldt: bij Luminus doen we dat graag allemaal voor u.

Financieel niet interessant

Wie door Luminus een windmolen laat plaatsen, onderhouden en financieren, betaalt 20 jaar lang zijn groene stroom aan groothandelsprijs. U hoeft daarnaast geen distributiekosten of belastingen te betalen aan de netbeheerders of aan de overheid voor de energie die u zelf produceert. En voor uw restverbruik stellen we een voordelig leveringscontract voor. U bespaart dus zonder meer op uw energiefactuur. Onze experts rekenen graag voor u uit hoeveel die besparing voor uw onderneming concreet bedraagt.

Windmolens zijn niet beter voor het milieu

Tegenstanders beweren wel eens dat windmolens niet milieuvriendelijker zijn dan klassieke energiecentrales. De productie van een windmolen zou volgens hen meer energie kosten dan de installatie later zelf kan produceren. Dat is onzin. In de eerste drie tot zes levensmaanden levert een moderne turbine al de nodige energie op die het kostte om ze te fabriceren. Daarna produceert de windmolen nog een kleine twintig jaar volledig hernieuwbare stroom. En bij de afbraak van een verouderde installatie kan bijna alle materiaal gerecycleerd worden.

Bij Luminus bekijken we graag de mogelijkheden om een windmolen te plaatsen op uw bedrijfsterrein

Marktleider in België

Luminus investeert al meer dan 10 jaar in de bouw van windmolens en is met 114 onshore windmolens de grootste speler inzake windenergie op de Belgische markt. Onze experts kunnen voor elke partner een oplossing op maat uitwerken.

Hebt u vragen over windenergie of wenst u meer informatie over de mogelijkheden voor uw bedrijf?

Download hier de informatiebrochure over windenergie

Contacteer uw Key Account Manager of mail naar btb@luminus.be