“Bouw van windturbine gaf ons imago een groene boost”

De internationale logistieke groep HAVI bouwde samen met Luminus een windturbine op de terreinen van zijn distributiecentrum in Olen. “We zijn bijzonder tevreden over de samenwerking met Luminus. De werkzaamheden verliepen vlekkeloos, we hebben aanzienlijk kunnen besparen op onze energiefactuur en sinds de turbine er staat, kregen we alleen maar positieve opmerkingen”, zegt Stefan Bosmans van HAVI.

HAVI is een wereldwijde logistieke speler met meer dan 9.000 personeelsleden. De groep is gespecialiseerd in supply chain-oplossingen (supply chain management, packaging, logistics en recycling & waste) en is actief in meer dan 100 landen. Vanuit hun Belgische distributievestiging in Olen bedienen ze hun lokale klanten met food- en non-foodartikelen.

“Duurzaamheid is een belangrijke pijler binnen ons bedrijfsbeleid”, zegt Stefan Bosmans, Manager Warehouse & Technical Services bij HAVI. “We proberen onze CO2-uitstoot zoveel mogelijk te beperken, onder andere door te werken met led-verlichting en duurzame bedrijfsvoertuigen.”

“Aanvankelijk waren we ook van plan om zonnepanelen aan te leggen op de daken van onze gebouwen. Dat bleek echter technisch niet mogelijk. Toen we dan in 2013 hoorden dat er plannen waren voor de bouw van windmolens op het industrieterrein Lammerdries in Olen en Geel, hebben we meteen contact opgenomen met Luminus om mee te stappen in het project. We wilden graag een deel van ons bedrijfsterrein ter beschikking stellen voor de bouw van een eigen windmolen.”

Vlot verloop van de werkzaamheden

Eind 2013 gingen de experts van Luminus een eerste keer samenzitten met het management van HAVI. “Die eerste gesprekken verliepen meteen erg vlot en minder dan een jaar later, in september 2014, was onze turbine al actief.”

Tijdens de bouw van de turbine zaten vertegenwoordigers van HAVI, Luminus en de aannemer wekelijks samen. “Op die manier konden we de werkzaamheden nauwgezet opvolgen. Die verliepen dan ook nagenoeg vlekkeloos”, zegt Bosmans. “De hinder was minimaal: de turbine werd gebouwd op een ongebruikt deel van ons bedrijfsterrein en een klein stukje van de parking. Voor de installatie hebben we geen technische aanpassingen moeten doorvoeren. Er werd een nieuwe hoogspanningscabine geïnstalleerd die werd verbonden met onze bestaande cabine.”

De voordelen voor HAVI

Omdat HAVI beschikt over grote koelruimtes, verbruikt het bedrijf veel stroom. Toch volstaat de energieproductie van de turbine op normale momenten om dat hele verbruik te dekken. “Natuurlijk zijn er ook momenten dat er niet genoeg wind staat, of dat we extra stroom moeten aankopen omdat het uitzonderlijk druk is. Maar voor dat restverbruik konden we een voordelig groene stroom-contract afsluiten met Luminus. Onze totaalfactuur is dan ook gevoelig gedaald sinds de installatie van de turbine.”

Niet alleen realiseerde HAVI een aanzienlijke besparing, ook het bedrijfsimago kreeg een serieuze boost. “We horen alleen maar positieve geluiden. Eerst en vooral natuurlijk van de klanten die we over de vloer krijgen. Maar ook binnen de wereldwijde HAVI-groep kregen we heel wat vragen, omdat we het eerste distributiecentrum zijn dat volledig draait op windenergie. En mede door de bouw van de turbine zijn we er dit jaar in geslaagd om het felbegeerde Lean & Green Star-label binnen te halen!”

> Hebt u vragen over windenergie of wenst u meer informatie over de mogelijkheden voor uw bedrijf?

> Download hier de informatiebrochure over windenergie.

> Contacteer uw Key Account Manager of mail naar btb@luminus.be.