De switch naar een elektrische wagen: vijf voordelen op een rijtje

U zou wel willen overschakelen naar een elektrische auto maar u hebt moeite om door de bomen het bos te zien in de veelheid aan beschikbare informatie? We zetten met plezier de belangrijkste voordelen voor u op een rijtje!

1. Flinke daling van de CO2-uitstoot

Het grootste voordeel en voornaamste argument is dat een elektrische auto geen broeikasgassen uitstoot. Let op, dat wil nog niet zeggen dat zo’n voertuig helemaal geen ecologische voetafdruk heeft. Enerzijds moeten de batterij en de auto zelf worden gemaakt, waarvoor het gebruik en de verwerking van hulpbronnen noodzakelijk is, anderzijds moet de auto aan het einde van zijn levensduur ook worden gerecycleerd. Toch is aangetoond dat de eindbalans van een elektrische wagen, die op groene elektriciteit rijdt, meer dan positief is in vergelijking met die van een diesel- of benzinewagen.

“Ik vind het belangrijk om groene en verantwoorde keuzes te maken. Wat dat betreft zit dat met een elektrische wagen wel goed, zeker wanneer je hem met hernieuwbare energie oplaadt.” 

Eline Reynders  – Content & performance manager bij Luminus

2. Minder geluidsvervuiling

Dit is zo’n voordeel waar we meestal niet aan denken, maar het is wel degelijk een echte meerwaarde. Eens u hebt mogen ondervinden hoe leuk het is om met een bijna 100% stille auto te rijden, zal u niets anders meer willen. Deze geluidsvermindering maakt u aandachtiger en rustiger en dan is er ook nog het bijkomend  voordeel van een verbeterde levenskwaliteit van de stadsbewoners als de elektrische wagen de norm zou worden.

3. Meer comfort

Met een elektrische wagen rijden is aangenamer en wel om de volgende redenen:

  • Geen koppeling
  • Stille motor
  • Beter acceleratievermogen (volledig koppel van de wagen onmiddellijk beschikbaar)
  • Efficiënter remgedrag

Bovendien zijn de elektrische modellen die onlangs hun intrede deden op de markt meestal uitgerust met de modernste technologieën, zoals rijhulpsystemen, automatische noodrem, parkeerassistentie, enz.

4. Lage onderhoudskosten

Elektrische auto’s hebben heel wat minder onderhoud nodig dan auto’s met een verbrandingsmotor. Ze hebben ook minder onderdelen die regelmatig moeten worden vervangen. Een elektrische motor verslijt bijna niet en de olie moet evenmin regelmatig worden ververst. En dankzij het regeneratieve remsysteem worden de remmen ook minder belast en verslijten ze dus ook minder snel.

5. Langere levensduur

Het klopt dat een elektrische auto, momenteel nog,  duurder is in aankoop, maar hij heeft ook een langere levensduur.  Op lange termijn is een elektrische wagen dus voordeliger dan een benzine- of dieselwagen, niet in het minst omdat de brandstof- en onderhoudskosten lager liggen.

U bent nog niet helemaal overtuigd van de voordelen van een elektrische auto? Ontdek waarom uw bedrijf zou moeten inzetten op elektrische mobiliteit.

U bent ervan overtuigd dat elektriciteit deel uitmaakt van de toekomstige mobiliteit? Kom meer te weten over onze aangepaste e-Mobility-oplossingen voor bedrijven.