Oleon kiest voor elektrische bedrijfswagens: “Een logische stap”

Oleon brengt je een natuurlijke chemie” en daarbij is ecologie een grote prioriteit. De recentste stap in hun duurzaamheidsstrategie? De volledige elektrificatie van de bedrijfsvloot. Samen met Luminus zorgt Oleon ervoor dat er tegen 2027 geen enkele vervuilende bedrijfswagen meer rondrijdt op hun parking. Purchase Manager Ann Demaegdt en Fleet Manager Cindy Desmet vertellen over hun traject.

Ecologie troef

“Onze specialiteit is het omzetten van natuurlijke vetten en oliën in een breed scala aan oleochemische producten”, vertelt Ann, “Die combineren hernieuwbare grondstoffen met hoge prestaties en biologische afbreekbaarheid. Onze producten worden toegepast in allerlei industrieën: gewasbescherming, cosmetica, voeding, olie-exploratie, coating, …”

Die natuurlijke chemie typeert niet alleen de Oleonproducten, maar ook de bedrijfsvisie: “Ons duurzaamheidsplan was altijd al een grote prioriteit. Het wordt ieder jaar geüpdatet naargelang de ontwikkelingen van de markt. We zoeken steeds naar opportuniteiten om net dat stapje verder te gaan dan het jaar ervoor”, legt Ann uit. “Zo paste de overgang naar een geëlektrificeerd wagenpark perfect in onze doelstelling om tegen 2030 onze ecologische voetafdruk met 30% te verminderen. En ambitieus plan, maar elke inspanning vormt een deel van de oplossing.”

“Duurzaamheid is een van de grote peilers in onze strategie en de vergroening van onze bedrijfsvloot is een van de belangrijkste actiepunten in dat duurzaamheidsplan.”

Ann Demaegdt, Purchase Manager Oleon

Mond-tot-mondreclame onder collega’s

Toen de overgang naar een elektrisch wagenpark geïntroduceerd werd, kwamen er binnen Oleon heel wat vragen. Dat is normaal, vertelt Cindy: “In het begin zijn zo’n dingen altijd moeilijk, want de medewerkers weten dan nog niet wat er gaat gebeuren. Vooral de actieradius was een grote bezorgdheid. Daarom bieden we enkel modellen aan die minstens 350 kilometer kunnen afleggen met een volle batterij. Ook de mogelijkheid om thuis een laadpaal te installeren, deed de twijfels als sneeuw voor de zon verdwijnen. Voor de mensen met een huurwoning was dat helaas niet mogelijk. Dat lossen we op met de laadstations op onze parking én iedereen krijgt een laadpas om het publieke netwerk te gebruiken.”

“Een groot pluspunt voor de chauffeurs was dat we hen een thuislaadstation konden aanbieden. Zo was er eigenlijk geen reden meer om niet over te stappen naar een elektrische wagen.”

Cindy Desmet, Fleet Manager

Zodra iedereen goed geïnformeerd was, groeide het enthousiasme snel. “Amai, zo’n elektrische auto kan nogal optrekken!”, klinkt het. “De medewerkers die nu al met een elektrische auto rijden, vinden het een heel fijne ervaring”, vertelt Cindy. “Ze zijn aangenaam verrast en maken daardoor graag reclame bij collega’s. Ze laten hen eens meerijden en geven tips. Dat is mooi om te zien.”

Oleon elektrische bedrijfswagens

De juiste gids in deze nieuwe wereld

De fiscale voordelen van elektrische bedrijfswagens waren een extra pluspunt, vertelt Cindy: “We zijn blij om te zien dat de overheid het belang van de overstap naar elektriciteit inziet en stimuleert.” Al leverde de zoektocht naar subsidies wel enkele extra hindernissen. “Naast onze vestigingen in België hebben we er nog telkens één in Duitsland, Frankrijk en Maleisië”, gaat Ann verder, “Het was dus een hele uitdaging om alle lokale wetgevingen en mogelijkheden in kaart te brengen.”

Toen Oleon aan de overschakeling begon, stonden Ann en Cindy voor een waslijst aan uitdagingen: “Onze car policy moest aangepast worden, onze infrastructuur moest plaats maken voor laadpalen en de levertijden van de wagens werden alsmaar langer. Maar we konden steeds rekenen op de hulp en inzichten van Luminus om het allemaal uit te zoeken.”

“De wereld van elektrisch vervoer was voor ons onbekend terrein. De automerken die we gisteren kenden, waren plots niet meer relevant voor onze car policy. Luminus leverde ons de juiste kennis en inzichten om daarmee aan de slag te gaan.”

Ann Demaegdt, Purchase Manager Oleon

“We hebben altijd een heel open communicatie met hen gehad. Alles was bespreekbaar”, vult Cindy aan. “We gingen steeds samen op zoek naar de best mogelijke oplossing. En Jules Nuyttens, onze contactpersoon, blijft beschikbaar als er problemen optreden. Bovendien heeft Luminus een handig portaal waar we onze facturen en leveringen kunnen nakijken en de laadpassen beheren. Daardoor zijn we zeker van een goede opvolging van al onze activiteiten rond elektrisch rijden.”

Een stand van zaken

“De overgang naar een elektrisch wagenpark is gestart in 2021”, vertelt Cindy. “Dat was een transitiejaar. We lieten onze mensen de keuze tussen een elektrische of een dieselwagen, maar het merendeel koos meteen een groene auto. Sinds 2022 is dat nog de enige optie.”

“Wij waren een van de eerste bedrijven die de tussenstap van hybridewagens oversloegen. De fiscale aftrekbaarheid halveert binnenkort en mensen rijden er niet zo ecologisch mee als met een EV. Daarom kozen we meteen voor 100% elektrische modellen.”

Cindy Desmet, Fleet Manager

“Het huidige Oleonwagenpark telt een 130 voertuigen, waarvan vandaag 36 elektrische. We verwachten volgend jaar nog meer elektrische bestellingen”, gaat Ann verder. “Binnen het cafetariaplan dat we recent hebben ingevoerd, kan de keuze gemaakt worden voor een elektrische wagen. De doelstelling is een volledige omzetting van het bedrijfswagenpark tegen 2027”. “Maar we merken dat er ook steeds meer elektrische privéwagens op onze parking staan”, valt Cindy haar bij. “Die zijn ook enorm geholpen met alle laadpunten. Het is een service voor heel Oleon én de klanten die langskomen.”

Ook overstappen naar een elektrisch wagenpark?

Lees er alles over in dit e-book en ontdek de mogelijkheden.