Als bedrijfsleider ontsnapt u niet aan het fileprobleem en de eisen van de opwarmende aarde. Het goede nieuws? De oplossingen zijn voordelig voor uw onderneming!
Dankzij aanpassingen op maat schakelt u vlotjes over op de mobiliteit van dit nieuwe decennium. Een slim en eigentijds mobiliteitsplan zorgt voor gelukkige werknemers, besparingen in uw begroting en een duurzaam imago.
Een vlottere mobiliteit als uithangbord voor uw bedrijf
Op korte termijn uw wagenpark vergroenen of een mobiliteitsplan op maat inrichten, is een investering met positieve gevolgen op lange termijn:
- Het verkleint de ecologische voetafdruk van uw organisatie.
- Het zorgt voor een aangename en hedendaagse bedrijfscultuur, die potentiële arbeidskrachten aantrekt.
- Uw werknemers blijven gezond en gemotiveerd dankzij een verbeterde work-life balance.
- Door in te zetten op details, blijft uw business bloeiend in een competitief klimaat.
Mobiliteitsoplossingen in 2021
Er bestaat een waaier aan mogelijkheden om de mobiliteit van uw medewerkers af te stemmen op hun dagelijkse realiteit:
Elektrisch wagenpark
U kan stapsgewijs overschakelen op een elektrisch wagenpark , ter vervanging van uw bedrijfswagens op fossiele brandstoffen.
Luminus begeleidt u graag bij die omschakeling.
“Luminus biedt producten en diensten aan voor elektrisch rijden, wat is er beter dan die eerst intern te testen vooraleer we ze op de markt lanceren?”
An Van Waes – Luminus Fleet Manager
Alternatieve vervoersmiddelen om te delen
U ziet ze vast regelmatig rijden: elektrische deelsteps, -fietsen of -auto’s met de eigen branding van een onderneming. Door iets gelijkaardigs in te zetten, wordt u zelf zichtbaar als ‘groen’ bedrijf, en hebben uw werknemers een ruime keuze aan mogelijke vervoersmiddelen om files te vermijden.
Daarnaast helpt het ook wanneer u actief carpoolen promoot en beloont. Wijs uw medewerkers alvast de weg naar dit handige overzicht van carpoolparkings in uw buurt.
Mobiliteitsbudget
Sinds het voorjaar van 2019 geeft het mobiliteitsbudget werknemers die recht hebben op een bedrijfswagen, de mogelijkheid om een geldsom vrij te verdelen over verschillende vervoersmiddelen. Dankzij deze multimodale aanpak raakt uw personeel vlotter en milieubewuster op het werk.
Het beschikbare budget berekent u op basis van de TCO (Total Cost of Ownership) van de bedrijfswagen waar uw personeelslid recht op heeft, inclusief brandstofkosten, verzekering, CO2-bijdrage en btw. Dat budget kunnen uw werknemers dan spenderen aan een combinatie van vervoersoplossingen.
Uw accountant rijdt bijvoorbeeld met haar elektrische wagen naar een park & ride zone, waar ze het laatste stukje met de deelfiets overbrugt. Uw collega van IT trapt dan weer met de elektrische fiets naar het treinstation om daar de trein te nemen. Op deze manier stippelt iedereen zélf het ideale woon-werktraject uit.
Breng de behoeften en ambities van uw onderneming in kaart
Opties genoeg, en dat is geweldig. Zeker met in het achterhoofd dat elk uur file met een bedrijfswagen u 10 euro kost. Maar overschakelen doet u niet zomaar. Het is aan te raden om intern een mobiliteitscoördinator aan te stellen, die het woon-werkverkeer van uw personeel en het verbruik van uw bedrijfswagens uittekent.
Weeg de behoeften van uw werknemers af en bekijk per persoon of het mogelijk is om over te schakelen op een elektrische wagen of een combinatie van vervoer.
“Om onze medewerkers te overtuigen van de voordelen van elektrisch rijden, organiseerden we interactieve EV-cafés en testsessies waarin ze 2 tot 3 dagen een auto konden testen.”
An Van Waes – Luminus Fleet Manager
Zet daarnaast ook de ambitie van het bedrijf op papier. Hebt u bijvoorbeeld een richtdatum voor een volledig elektrisch wagenpark?
Neem gerust Luminus onder de arm om u te begeleiden in die transitie.
Informeer uw medewerkers en luister naar hun input
Houd altijd rekening met de verplaatsingsnoden van uw werknemers. Een overschakeling naar alternatieve vervoersvormen is voordelig voor het bedrijf, maar vertrekt vanuit het personeel. Zo struikelen werknemers over de “beperkte” autonomie van elektrische wagens. Maar de meeste modellen rijden vandaag 300 tot 450 km na één oplaadbeurt, meer dan genoeg voor de gemiddelde dagelijkse verplaatsingen.
Met een infoavond over elektrisch rijden en opladen , of testritten van het fietsleasebedrijf, betrekt u uw personeel bij uw beslissingen.
Steunmaatregelen
In het Vlaams Gewest is een 100% elektrische auto volledig vrijgesteld van BIV en verkeersbelasting. In Wallonië en Brussel betaalt u het minimum aan BIV (€ 61,5) en verkeersbelasting (€ 77,35) bij een volledig elektrisch voertuig.
Volledig elektrische bedrijfswagens zijn bovendien 100% aftrekbaar (net als de aankoop en installatie van een eigen laadpaal). Tussen 2023 en 2026 bouwt de overheid de fiscale aftrekbaarheid van niet-elektrische salariswagens af tot 0. Houdt hier rekening mee in uw mobiliteitsplan voor de komende jaren.
“Een aantal jaar terug veranderde het fiscale en financiële kader rond elektrische bedrijfswagens. De bepaling van de emissienormen zorgde voor een stijging van de CO2 uitstoot dus ook voor een stijging van de kosten voor bedrijven. Voor een bedrijf van onze schaal scheelt dat jaarlijks een paar honderdduizend euro.”
An Van Waes – Fleet Manager Luminus