In 2024 rijden er meer dan 250.000 volledig elektrische wagens op de Belgische wegen. De omslag naar elektrisch rijden schakelt duidelijk een versnelling hoger. Die pijlsnelle groei van meer dan 83% in een jaar spoort ook Luminus aan om snellaadpalen uit te rollen. Zo kunnen we de transitie ondersteunen. Bertrand Vanden Abeele, strategisch directeur bij Luminus, licht toe hoe het bedrijf zijn klanten en gebruikers wil helpen om zich met een lagere ecologische voetafdruk te verplaatsen.
Laadoplossingen op maat van de noden van gebruikers
De mobiliteit van de toekomst is zonder twijfel elektrisch. Bedrijfswagens zijn een wijdverbreid voordeel in België en de voorspellingen van Febiac zijn glashelder: tegen 2030 zullen er 2 miljoen elektrische wagens rondrijden in ons land. Er zijn ongeveer 200.000 laadpunten nodig om te beantwoorden aan die groeiende vraag. Volgens de cijfers van het European Alternative Fuels Observatory telt België vandaag 67.000 laadpunten, waarvan er 4.000 snelladers zijn.
Als energieproducent wil Luminus een sleutelrol spelen bij de elektrificatie van het Belgische wagenpark. Het bedrijf is van plan om 600 punten voor ultrasnel laden te installeren tegen 2030. Bertrand Vanden Abeele vertelt hoe het bedrijf laadoplossingen op maat van de noden van gebruikers wil uitwerken als antwoord op deze huizenhoge uitdaging.
De overstap naar elektrisch rijden in België voorbereiden
“Elektriciteit vormt de sleutel om ons verbruik koolstofarm te maken”, verklaart Bertrand Vanden Abeele. “De overstap naar elektrisch rijden past helemaal binnen onze strategie rond een CO2-neutrale energietoekomst. Bij Luminus zien we die transitie niet enkel als een milieuvraagstuk, maar ook als een kans om ons energiemodel grondig te veranderen. Groene en verantwoorde keuzes worden cruciaal, zeker omdat de vraag naar elektrische wagens toeneemt.”
Een efficiënt net met nieuwe openbare laadpalen uitbouwen
Ons steeds sterker geëlektrificeerd wagenpark vergt natuurlijk een groter snellaadaanbod. “We koesteren de ambitie om 600 punten voor ultrasnel laden uit te rollen tegen 2030,” vervolgt Bertrand Vanden Abeele, “vooral op strategische locaties zoals bij supermarkten, winkelcentra, hotels of restaurants. Plekken waar elke dag veel mensen komen. Daarom hebben we de handen ineengeslagen met Izivia, Frankrijks grootste beheerder van laadstations, om de uitrol in België te versnellen. Door te investeren in deze infrastructuur willen we praktische en toegankelijke laadoplossingen voor elektrische wagens uitbouwen, zowel voor particulieren als voor professionals.”
Het strategisch belang van een ultrasnel laadnetwerk
Niet iedereen die met een elektrische wagen rijdt, kan thuis een laadpaal installeren, en al zeker niet in de stad. Daarom is het zo cruciaal om in de bebouwde kom openbare snelladers te plaatsen. “Steeds meer particulieren zullen elektrisch rijden als er voor iedereen gegarandeerd een praktische en toegankelijke oplossing bestaat, zeker omdat ze zich vlot willen verplaatsen zonder belemmeringen”, bevestigt Bertrand Vanden Abeele.
Win-winsamenwerkingen voor bedrijven
Luminus gebruikt gegevensanalyses om te bepalen waar veel mensen langskomen en waar snelladers interessant kunnen zijn, en gaat vervolgens langetermijnsamenwerkingen aan met de eigenaars van die locaties. “Luminus werkt geïntegreerde oplossingen uit waarbij de installatie- en onderhoudskosten 100% gedekt zijn. Daarna delen we een deel van de opbrengst met de eigenaars”, legt Bertrand Vanden Abeele uit. “Dankzij die aanpak kunnen zij hun infrastructuur verbeteren en ook inspelen op de groeiende vraag naar elektrisch laden.”
Laten we een winkel als voorbeeld nemen: laadpalen op de parking vormen een bron van extra inkomsten en verhogen de aantrekkelijkheid zonder zware startinvesteringen. Het is dus echt een langetermijnaanpak. Dankzij zijn financiële slagkracht heeft Luminus een voetje voor op startende bedrijven.
Anticiperen op de toekomstige vraag
De komende jaren zal elektrisch rijden steeds populairder worden. Net daarom is het cruciaal om te anticiperen op die evolutie en zo een verzadigd stroomnet te vermijden. “Het is essentieel om onze openbare laadinfrastructuur in te bedden in lokale stroomnetten,” vervolgt Bertrand Vanden Abeele. “Daarvoor moeten we nauw samenwerken met de netbeheerders. Al onze laadpalen zullen bovendien koolstofarme elektriciteit leveren, omdat we een duurzame energietransitie willen ondersteunen.”
Luminus: een belangrijke speler bij de overstap naar elektrisch rijden
Luminus investeert in krachtige laadpunten, sluit strategische samenwerkingen en zet zich in voor meer groene energie. Zo dragen we actief bij aan een koolstofarme mobiliteit met innovatieve en toegankelijke oplossingen voor onze klanten en gebruikers. Het pad naar een duurzamere mobiliteit is alvast uitgestippeld en binnen die elektrische revolutie werpt Luminus zich op als leider.