‘Beperkt’ bereik van elektrische bedrijfswagens niet langer een excuus

Hoewel ze beseffen dat de elektrische bedrijfswagen vele voordelen heeft, blijven sommige bedrijfsleiders bezorgd over het bereik van 100% elektrische wagens, vooral voor hun commerciële profielen en vertegenwoordigers op de baan. Het is waar dat e-cars een beperkte afstand kunnen afleggen na een oplaadbeurt, maar die is ondertussen zó uitgebreid (van 250 tot zelfs 400 kilometer), dat u daar niet meer van wakker hoeft te liggen. De verspreiding van (snel)laadpalen doorheen België en Europa is bovendien groot genoeg om altijd op tijd te kunnen opladen.

Dus zelfs voor uw salespersoneel dat dagelijks tien- tot honderdtallen kilometers aflegt, is het bereik van e-cars niet langer een geldig excuus.

Zeker nu de federale overheid de fiscale voordelen voor brandstofwagens afbouwt tegen 2026, overtuigt u best ook uw commerciële medewerkers van de overstap op elektrisch rijden. Maar stem uw wagenvloot wel af op het gewenste verbruik en bereik van uw medewerkers. Laat u goed adviseren en kies de wagens die uw bedrijf als gegoten zitten. Neem onderstaande criteria in overweging bij uw beslissing:

De aard van het werk bepaalt de keuze van uw elektrische bedrijfswagen

Elke job is anders. Niet alle medewerkers binnen uw onderneming hebben dezelfde mobiliteitsbehoeften, afhankelijk van de aard van het werk dat ze uitvoeren.

Personen die kantoor- of thuiswerk verrichten en hun wagen alleen voor woon-werkverkeer gebruiken, hebben genoeg aan een kleine bedrijfswagen. Uw vertegenwoordigers op de baan vragen om een grotere wagen , zoals een SUV, waarin ze comfortabel lange afstanden kunnen afleggen, met genoeg kofferruimte voor presentatiemateriaal of andere benodigdheden.

  • Tegenwoordig is er ook meer keuze in elektrische bestelwagens.

Lees hier hoe de fiscaliteit van bestelwagens verschilt van die van andere elektrische voertuigen.

Het verbruik van een elektrische auto hangt, net zoals bij brandstofwagens, af van verschillende factoren:

• Het model of merk van de wagen.
• De rijstijl van de bestuurder: een hoge snelheid verbruikt meer energie maar met regeneratief remmen wint u energie terug.
• Het gebruik van verwarming of airco.
• Het jaargetijde: tijdens koude winters verbruikt een wagen meer elektriciteit

We drukken dat verbruik uit in kWh/km. De verschillen tussen elektrische auto’s onderling zijn groot: u vindt er met een verbruik van 15 kWh per 100 km tot 23 kWh per 100 km. Een actieradius van 250 kilometer is geen uitzondering meer. De meeste 100% elektrische wagens hebben een nog groter bereik.

De persoonlijke situatie van uw personeel speelt mee in de keuze

Meestal gebruiken medewerkers hun bedrijfswagen niet alleen voor woon-werkverkeer, maar ook voor privédoeleinden. Het is dus belangrijk om te weten wat hun behoeften en wensen zijn. Hoe groot is hun gezin? Gaan ze jaarlijks op autovakantie? Hebben ze de mogelijkheid om thuis een laadpaal te installeren?

“Ik laad mijn wagen meestal thuis op.”

Eline Reynders
Content & performance manager Luminus

Afhankelijk van die factoren kan u hen zelf laten kiezen uit een selectie van elektrische bedrijfswagens, elk met hun eigen actieradius en maximumverbruik. De keuze is ondertussen zo uitgebreid, dat er voor iedereen een geschikte 100% elektrische leasewagen bestaat.

Laat u adviseren door een e-mobility specialist, en u zal zich de overstap naar een volledig elektrische bedrijfswagen zeker niet beklagen.

“Luminus biedt producten en diensten aan voor elektrisch rijden, wat is er beter dan die eerst intern te testen vooraleer we ze op de markt lanceren?” An Van Waes, Luminus fleet manager

Lees ook: Luminus zette zelf de stap naar een volledig elektrisch bedrijfswagenpark