De markt van elektrische auto’s is diverser dan ooit tevoren. Dat maakt het voor een bedrijf gemakkelijker om elektrische wagens op te nemen in de vloot. Maar om deze operatie op alle niveaus te doen slagen, moet u wel wagens kiezen die passen bij de activiteiten van elke werknemer. Volg de gids voor de drie belangrijkste jobs in het bedrijfsleven!
De elektrische auto is goed voor het milieu, voor de financiën en voor het imago van een bedrijf. Hij duikt dan ook meer en meer op in bedrijfsvloten. Maar een verkoper, een technicus of een kantoorbediende heeft heel andere verplaatsingsbehoeften. Welke modellen kiest u dan best om de mobiliteit van deze drie soorten werknemers te optimaliseren?
De autonomie van elektrische wagens was lange tijd een belangrijke kopzorg bij de keuze voor elektromobiliteit. Maar vandaag verdwijnt deze zorg op de achtergrond dankzij de capaciteit van de nieuwste generatie voertuigen op de markt. De meeste nieuwe elektrische modellen hebben een bereik van meer dan 300 km, of zelfs tussen 400 en 500 km. Dat is dus bijna even veel als de tank van auto’s die op fossiele brandstof rijden!
Het bewijs dat de afgelegde afstand niet langer een rem is: gebruikers van elektrische auto’s leggen gemiddeld iets meer dan 90 km per dag af, wat meer is dan de gemiddelde Belgische bestuurder (77 km). Wie gekozen heeft voor elektrisch, is met andere woorden niet bang van een panne. En in 83,5% van de gevallen is de elektrische auto een bedrijfsvoertuig, dat zowel zakelijk als persoonlijk wordt gebruikt.
“Full electric”: ideaal voor kantoorpersoneel
Om werknemers elektrisch te laten rijden, moet een bedrijf er wel voor zorgen dat er genoeg laadmogelijkheden zijn. Wie full electric rijdt, wil elke dag volledig opgeladen vertrekken. Een eigen laadpaal is dan eigenlijk geen luxe maar een must. Uw werknemer is dan zeker dat hij aan een aantrekkelijke prijs kan opladen, wanneer hij dat wil. Hij is niet afhankelijk van het publieke netwerk en de beschikbaarheid van de laadpalen.
Die publieke laadpalen kunnen door uw werknemers wel gebruikt worden, maar laat hen duidelijk weten dat dit altijd duurder is dan laden op kantoor of thuis.
Van plan om laadpalen te plaatsen voor uw medewerkers? Zodra u kiest voor modellen met een vermogen van 5 kVa of meer bent u verplicht de installaties te registreren bij de netbeheerder. In Vlaanderen is dat Fluvius en in Wallonië kan je ze aanmelden bij Ores of Resa. Tot 31 december 2023 geldt nog een gedoogbeleid, maar daarna kan u zwaar beboet worden voor deze vergetelheid.
Meer weten over de manieren van opladen en de verschillende vergoedingsmogelijkheden? Ontdek er alles over in de oplaadgids voor u en uw personeel.
Voor kantoorpersoneel zijn 100% elektrische modellen dus een ideale oplossing in grote Belgische steden, ongeacht het gewest. Vaak is de woon-werkverplaatsing de enige verplaatsing die ze doen. Als zij hun bedrijfswagen overdag op het werk of ’s avonds thuis opladen, hoeven ze zich geen zorgen te maken over de autonomie van de batterij.
Voor deze werknemers zal een kleine stadswagen (bv. e-208, Fiat 500e, Seat Mii of Skoda Citigo-e) de investering beperken tot de aankoop of maandelijkse leasing, terwijl er aanzienlijke brandstofbesparingen worden gerealiseerd.
Technici: het belang van autonomie en laadpunten
Technische profielen zijn vaker onderweg en dat maakt de keuze van het voertuig complexer. Omdat ze van de ene klant naar de andere rijden voor hun interventies, hebben ze (naast een groter laadvolume) ook nood aan een batterij met voldoende autonomie en een voldoende groot laadnetwerk.
In grote agglomeraties kunnen technici perfect full electric rijden, mits zij de mogelijkheid hebben om regelmatig een openbaar of bedrijfsspecifiek laadstation te gebruiken. In de afgelopen jaren is het scala van elektrische bedrijfsvoertuigen aanzienlijk uitgebreid. Bijna alle fabrikanten bieden nu hun eigen model aan, met een bereik van meer dan 300 km.
In plattelandsgebieden maakt de toename van de verplaatsingen de 100% elektrische optie moeilijker. Zelfs met een voertuig met een grote autonomie komt een herlaadbare hybride toch beter uit de vergelijking. Hun brandstoftank biedt een aanzienlijke veiligheid in geval van onvoorziene gebeurtenissen, met name in gebieden waar het netwerk van openbare laadstations iets beperkter is.
Ontdek onze op maat gemaakte laadoplossingen voor uw bedrijf!
Salesprofielen: overzicht van modellen met een groot bereik
Salesvertegenwoordigers staan bekend voor het hoge aantal kilometers dat ze afleggen. Toch kunnen ook zij full electric gaan om hun klanten te bezoeken en in heel België of zelfs het buitenland te prospecteren. Maar voor lange afstanden is het beter om een voertuig te kiezen met minstens 400 km bereik, zoals een Tesla, Jaguar E-Pace, Audi e-Tron of Kia e-Niro. Voor deze premium modellen betaalt u wel minstens 35.000 euro. In dit geval kan leasing bijzonder interessant zijn.
Ook hier is het essentieel gemakkelijk te kunnen laden om volop te genieten van de wagen. Naast een geschikt laadpunt thuis of in het bedrijf, is het verstandig om gedurende de dag verbinding te kunnen maken met een snelle of zelfs zeer snelle laadterminal, om zo nodig snel het niveau van autonomie te kunnen aanvullen.
Voor meer gematigde bestuurders is er heel wat keuze van berlines en compacte wagens. Elk jaar rollen tientallen nieuwe modellen van de band. Een tip om u te helpen bij uw keuze: denk na over het imago dat uw bedrijf wil uitstralen met uw vloot. Soberheid, efficiëntie, prestaties, klasse, enz. Er is iets voor elke smaak en budget!
Wil u de elektrificatie van uw bedrijfsvloot starten of versnellen? Neem contact op met onze experts elektrische mobiliteit om alle mogelijkheden die u ter beschikking staan te verkennen en onze financieringsoplossingen te ontdekken.