Green mobility: hoeveel kost het voor uw bedrijf?

Elektrische mobiliteit is de vervoersoplossing van de toekomst. Als bedrijf kunt u elektrische mobiliteit eenvoudig stimuleren door uw werknemers groene bedrijfswagens aan te bieden en/of laadpalen te installeren op uw bedrijfssite. Maar wat is de kostprijs van een dergelijke investering?

De elektrische wagen: weinig verbruik en fiscale voordelen

Een elektrische wagen verbruikt aanzienlijk minder dan een klassiek voertuig: ongeveer 0,16 kWh per afgelegde kilometer. Neem een referentie van 20.000 km per jaar met een kostprijs voor bedrijven rond € 0,50 per kilowattuur (gemiddelde elektriciteitsprijs januari 2023) en u weet dat u ongeveer € 1.600 mag neerleggen voor het jaarlijks verbruik (20.000 km x 0,16 kWh x € 0,50).

Laten we deze gegevens eens vergelijken met die van een traditioneel voertuig met verbrandingsmotor. Voor een traject van 20.000 km afgelegd door een dieselwagen die gemiddeld 0,06 liter per afgelegde kilometer verbruikt tegen een prijs van € 1,81 per liter komt u aan een budget van € 2.172 per jaar. Voor een benzinewagen met een kost van € 1,91 per liter moet u gemiddeld € 2.292 per jaar rekenen.

De verbruikskosten zijn dus voor een elektrische wagen een stuk minder hoog dan voor een wagen uitgerust met een verbrandingsmotor. Bovendien kan de aankoop van een groene wagen voor een bedrijf bijna volledig afgetrokken worden. Het elektriciteitsgebruik is eveneens aftrekbaar tot 75%.

De installatie van laadpalen

Om het gebruik van elektrische wagens te stimuleren kunt u er voor kiezen laadpalen te installeren op uw bedrijfssite. De aankoopprijs van een laadpaal ligt tussen € 950 en € 3.000 in functie van de modellen en gewenste opties. De installatie houdt een eenmalige kost van € 1.000 in, opnieuw afhankelijk van uw installatie en eventuele aanpassingen. Maar vergeet vooral niet dat bedrijven tot 120% van de kosten voor de aankoop en installatie van deze laadpalen kunnen aftrekken.

Let op: Kiest u voor laadpalen met een vermogen van 5 kVa of meer? Dan bent u verplicht ze te registreren bij de netbeheerder. Vanaf 1 januari 2024 staan er strenge boetes op deze vergetelheid. Registreer uw laadpaal in Vlaanderen bij Fluvius en in Wallonië bij Ores of Resa.

Ontdek de verschillende oplossingen om een elektrische wagen op te laden.

Bent u overtuigd van het belang van de elektrische wagen en wenst u meer informatie over de aankoop van elektrische voertuigen en de installatie van laadpalen voor uw bedrijf?