Wouter Janssen: “Zelfs zonder subsidies zijn zonnepanelen een slimme zet”

1 januari 2024 mag dan wel het einde van de Vlaamse subsidies voor zonnepanelen betekenen, u kan als bedrijf nog steeds gouden zaken doen met een PV-installatie. Wij leggen zes maal uit waarom, en gingen daarvoor ten rade bij Wouter Janssen, Senior Manager Solar bij Luminus. 

Kom het te weten in het artikel hieronder of bekijk het webinar voor een 360°-beeld over zonnepaneleninstallaties voor bedrijven.

1. Nieuwe panelen leveren tot driemaal meer stroom op 

De nieuwste generatie zonnepanelen is veel krachtiger dankzij de technologische evolutie. Panelen op basis van n-type technologie halen vlot 550 Watt per paneel en in de nabije toekomst gaan we richting 700 Watt per paneel. Het vervangen van oudere installaties die hun investering hebben terugverdiend kan een slimme zet zijn.

“Bedrijven kunnen met dezelfde (dak)oppervlakte meer én langer elektriciteit opwekken wanneer ze hun oude panelen inruilen voor nieuwe. Zonnepanelen brengen geen verborgen kosten met zich mee en vereisen slechts een minimaal onderhoud. We raden wel aan om een jaarlijkse inspectie door een specialist te laten uitvoeren, om productgaranties tot 25 jaar te behouden”, zegt Wouter Janssen, Senior Manager Solar bij Luminus. Wilt u weten hoeveel u kunt besparen met zonnepanelen? Contacteer een van onze experten!

2. Zonnepanelen zijn niet alleen krachtiger, maar ook goedkoper geworden 

Naast de verbeterde efficiëntie zijn de kosten voor zonnepanelen in de loop der jaren flink gedaald. De initiële investering is lager, wat de terugverdientijd aanzienlijk verkort. Gemiddeld is een zonnepaneleninstallatie op vier tot vijf jaar terugverdiend. Bovendien zijn er geen verborgen kosten en vereisen ze slechts een minimum aan onderhoud. Vraag vandaag nog een gratis offerte.

“De huidige generatie zonnepanelen genereert meer stroom, gaat langer mee en is fors goedkoper. U hoeft geen rekenwonder te zijn om te concluderen dat de terugverdientijd minimaal is”, verduidelijkt Wouter Janssen.

3. Slimme tools optimaliseren uw zonnepaneelprestaties 

Tegenwoordig kunt u met softwaredashboards, energiemanagementsystemen en slimme apps het energieverbruik van uw bedrijf nauwkeurig monitoren en beheren. Handig voor bedrijven die bijvoorbeeld hun laadpalen voor elektrische voertuigen optimaal willen voeden met zonne-energie om hun eigenverbruik te maximaliseren.

“Dankzij slimme technologieën en apps monitort en stuurt u uw verbruik tot op de kilowattuur nauwkeurig. De tijd van de onaangename verrassingen is nu echt wel definitief voorbij”, legt Wouter Janssen uit.

4. Lever uw groene visitekaartje af 

Het gebruik van zonne-energie benadrukt het duurzame karakter van uw bedrijf. Klanten en medewerkers waarderen steeds meer bedrijven die bewust kiezen voor groene energie. Het installeren van zonnepanelen is niet alleen een investering in kostenbesparing, maar ook in het positieve imago van uw bedrijf.

“Vroeger verstopten bedrijven hun zonnepanelen, nu zijn het letterlijk uithangborden van hun duurzaamheidsbeleid”, zegt Wouter Janssen. “Ook die imagomeerwaarde moet u in rekening brengen.”

5. Luminus ontzorgt u van installatie tot na-service 

Luminus staat bedrijven bij in hun energietransitie door het realiseren van optimale zonnepaneelinstallaties. We bieden advies over geschikte systemen, simuleren de terugverdientijd, voeren digitale scans uit via drones, renoveren of versterken daken voor installatie, en verzorgen opvolging en monitoring. Via dochterondernemingen beschikken we over eigen installatieteams in uw buurt die uw panelen plaatsen en koppelen op het net. Bekijk onze B2B-cases

“Veel bedrijven kijken op tegen het analyse- en papierwerk. Maar met onze begeleidings- en financieringsmodellen nemen we elke zorg over. Luminus is een one-stop-shop voor een trefzekere investering.”

6. Luminus investeert in uw zonnepanelen 

Luminus en Ethias hebben het Green4You-investeringsplan opgericht, waarmee bedrijven hun zonnepaneelinstallaties makkelijker kunnen financieren. Luminus neemt de investering voor zijn rekening, u betaalt deze terug binnen 10 tot 15 jaar. Pay-as-produced biedt de optie om uw installatie af te betalen op basis van de daadwerkelijk opgewekte groene stroom. Ook crowdlending is een mogelijkheid, waarbij medewerkers of omwonenden investeren in uw installatie en maandelijks het geïnvesteerde bedrag met rendement terugkrijgen.