Een aangekocht (elektrisch) wagenpark of toch maar leasen?

Overstappen op een volledig elektrisch wagenpark is een slimme en toekomstgerichte keuze, die u als bedrijfsleider meteen onderscheidt van uw concurrenten. Maar wat extra begeleiding is niet overbodig! Luister goed naar de adviezen van uw boekhouder en naar de behoeften van uw onderneming. Wanneer u zich laat bijstaan bij de financiële, fiscale en praktische kant, is de mobiliteit van uw bedrijf straks helemaal future proof.

Zelf uw bedrijfswagens aankopen

Aankopen zonder financiering

Als u er de middelen voor heeft, is het mogelijk om bedrijfswagens aan te kopen zonder financiering.

 • Dit is vooral interessant wanneer u graag exclusieve auto’s wil voor uzelf en uw medewerkers.
 • U hebt geen afbetalingen en intresten om rekening mee te houden – maar u kan die dan ook niet inbrengen op uw belastingaangifte.
 • Uw boekhouder behoudt een duidelijk overzicht van alle kosten die bij het wagenonderhoud komen kijken.
 • Niemand neemt de administratie en opvolging van u over, daar moet u zelf voor zorgen.

Aankopen met kredietlening

Wanneer u graag eigenaar wil zijn van uw wagenpark, maar niet over genoeg cashreserves beschikt, kan u altijd kiezen voor een lening op afbetaling.

 • Tegenwoordig bestaat er voor elk bedrijf wel een krediet op maat. Ga samen met uw boekhouder en kredietinstelling op zoek naar een financiering die is afgestemd op uw onderneming.
 • Zowel het kredietbedrag als de intresten trekt u af van de belastingen.
 • Bij de administratie en opvolging van de wagens, komt nu ook een maandelijkse afbetaling.
 • U moet (tot 6 maanden) de btw voorfinancieren.

“Een aantal jaar terug veranderde het fiscale en financiële kader rond elektrische bedrijfswagens. De bepaling van de emissienormen zorgde voor een stijging van de CO2-uitstoot dus ook voor een stijging van de kosten voor bedrijven. Voor een bedrijf van onze schaal scheelt dat jaarlijks een paar honderdduizend euro.” 

An Van Waes – Fleet Manager Luminus

Wagenpark leasen

Financiële leasing

Bij een financiële leasing kiest u zelf uw wagens bij een verdeler, waarop de leasemaatschappij het van u overneemt. Zij koopt de auto’s aan en levert ze aan uw deur.

 • U betaalt een vast bedrag per maand voor het gebruik van de bedrijfswagens.
 • Aan het einde van de rit (uw leasecontract) hebt u de optie om de wagens aan te kopen aan een vooraf bepaald bedrag.
 • Een lease kan u inbrengen als investeringskost in uw belastingaangifte.
 • U staat zelf in voor onderhoud, brandstof en pechverhelping.

Operationele leasing (huren)

Bij deze vorm van leasen, regelt het leasebedrijf werkelijk álles voor u.

 • U betaalt een vast bedrag per maand voor het gebruik van de bedrijfswagens, inclusief (afhankelijk van het contract) pechverhelpingsdienst, onderhoud, brandstof, winterbanden en alle administratie.
 • U huurt uw bedrijfswagens voor een afgesproken periode (of voor een bepaald aantal kilometers).
 • Door deze complete service kan de totaalkost wel hoger oplopen dan bij de hierboven vernoemde opties.
 • Operationele leasing is ideaal voor intensief gebruikte bedrijfswagens (bijvoorbeeld voor uw sales managers die dagelijks de baan op moeten). U hebt achteraf ook de optie om ze over te kopen, maar vaak is het dan tijd voor een nieuwe wagen.

Overschakelen op een elektrisch wagenpark

Financiële steun voor elektrische wagens

Vlaanderen schafte de premies voor elektrische wagens af sinds 2020, maar uw volledig elektrische bedrijfswagens blijven wel 100% aftrekbaar (net als de aankoop en installatie van een eigen laadpaal). Bovendien zijn ze ook vrijgesteld van BIV (Belasting op inverkeerstelling).

Sinds 2023 bouwt de federale regering bovendien de belastingvoordelen van niet-elektrische bedrijfswagens af. Vanaf 2026 zijn alleen elektrische salariswagens nog fiscaal aftrekbaar.

Met aangekochte bedrijfswagens

Een elektrische auto kost voorlopig ongeveer 30% meer dan een benzine- of dieselwagen, al helpen fiscale voordelen om de investering interessant te maken. Die laatste elimineren niet de volledige uitdagingen van een omschakeling van uw volledig eigen wagenpark op elektrische voertuigen. Schakel de juiste partner in om u te begeleiden!

Luminus specialiseert zich in het evalueren van uw situatie, en gaat mee op zoek naar de ideale (stapsgewijze) overgang op een volledig elektrisch wagenpark.

Met geleasede wagens

Ook met leasewagens kiest u best voor een geleidelijke en gefaseerde overgang naar 100% elektrische bedrijfswagens. Dé manier is een overschakeling op een elektrische wagen wanneer het contract van een traditionele wagen afloopt.

De kosten van elektrische leasewagens hangen af van dezelfde omstandigheden als bij andere auto’s:

 • De keuze van de wagen
 • De intensiviteit van het gebruik
 • Het aantal gereden kilometers per jaar
 • De looptijd van het contract

Zowel bij aankoop als leasing moet uw infrastructuur worden uitgebreid met laadpunten voor uw elektrische wagenvloot. Luminus begeleidt u doorheen de volledige overgangsperiode.

Klaar voor een vruchtbare toekomst!

Met een elektrisch wagenpark, als eigen bezit of geleased, zet u als bedrijf grote stappen vooruit. Uw werknemers komen veilig en voordelig aan op het werk, en zijn overtuigd van uw inzichten als bedrijfsleider. Die tevredenheid zet zich om in loyaliteit en productiviteit. Daarnaast helpt een groener imago.