Samen energie en CO2 besparen? Betrek ook uw medewerkers.

De stijging van de energieprijzen voelen we allemaal, en de verdere evolutie is moeilijk voorspelbaar. Uw zakelijke energieverbruik binnen de perken te houden is daarom cruciaal. Niet alleen met efficiëntere energieoplossingen, maar ook door uw medewerkers alert te houden. Want enkel samen maken we het verschil!

Van historisch laag naar onverwacht hoog

De afgelopen tijd kon u er niet naast kijken: de energieprijzen behalen ongeziene hoogtes. 

Wat de toekomst brengt? Dat is nog koffiedik kijken. Veel zal afhangen van de weersomstandigheden, de wereldwijde vraag en zelfs de prijs voor CO2-emissierechten. Onze regering is volop in overleg om maatregelen te nemen, al is het nog onzeker welke het zullen halen.

Daarom zou het vandaag een prioriteit moeten zijn om het effectieve energieverbruik van uw bedrijf grondig onder de loep te nemen en zoveel mogelijk terug te dringen. De goedkoopste energie blijft immers diegene die u niet nodig heeft. Energie besparen is bovendien niet alleen goed voor uw factuur, maar ook voor het milieu.

Werk aan de winkel

Gebouwen zijn echte energievreters. Ze zijn verantwoordelijk voor maar liefst 40% van het energieverbruik in Europa. En Belgische bedrijfspanden doen het op vlak van energieverbruik dan nog eens slechter dan het Europese gemiddelde: onze niet-residentiële gebouwen verbruiken maar liefst 20% meer energie dan in de meeste andere Europese landen!

Er is dus geen tijd meer te verliezen, zowel wat het milieu als onze portefeuille betreft. We  moéten samen aanzienlijk wat energie besparen. Er komen – in het kader van de Europese Green Deal – zelfs wettelijke verplichtingen aan. Wie veel energie verbruikt zal in de toekomst misschien zelfs CO2-emissirechten moeten aankopen voor bijvoorbeeld de verwarming van een bedrijfsgebouw. Ga daarom vandaag al aan de slag met een globaal plan. 

De energiekost van uw bedrijf beperken, hoe doet u dat?

  • Motiveer uw medewerkers met onze handige posters

Samen bereikt u de beste en meest duurzame resultaten. Luminus ontwikkelde daarom informatieve affiches met concrete besparingstips. Zo spoort u uw medewerkers aan om verstandig om te springen met energie. De verwarming een graadje lager zetten, sluimerverbruik vermijden, het licht doven, de lift af en toe links laten liggen, … Het zijn kleine inspanningen met een grote impact – zeker als een grote groep ze enthousiast uitvoert en u het langeterijnplaatje voor ogen houdt.

  • Gebruik onze energiescan

Wilt u weten hoe u ervoor staat in vergelijking met andere bedrijven? Dan komt de Luminus‑energiescan van pas. Op die manier ontdekt u hoe u vandaag presteert in vergelijking met vergelijkbare bedrijven in uw sector. Na de benchmarking ontvangt u oplossingen op maat om uw energie-efficiëntie te verhogen, samen met advies over subsidies en steunmaatregelen.

  • Onderneem actie

Word onafhankelijker van de prijzen op de energiemarkt en produceer zelf hernieuwbare energie op maat van uw onderneming, bijvoorbeeld met zonnepanelen, windmolens of warmtekrachtkoppelingen. Verminder uw verbruik door moderne verwarmingsinstallaties, ledverlichting, isolatiewerken, enzovoort … En overweeg sneller over te schakelen naar een elektrisch wagenpark

Er zijn ontzettend veel manieren om uw onderneming stapsgewijs duurzamer én energiezuiniger te maken. En de stijgende energieprijzen verkorten de terugverdientijd van investeringen in energie-efficiëntie enorm. Om optimale resultaten te bereiken, adviseren we wel om voor een globaal plan op maat van uw onderneming te gaan.